Skip to content

Så kan barn som bor utomlands få svenskt barnbidrag i flera år - "lagen måste ändras"

Foto: Hasse Holmberg/TT

Barn som har flyttat utomlands kan fortsätta att få svenskt barnbidrag även om de inte har gått i skola i Sverige under flera år. Den varningen framför två handläggare på Försäkringskassan som anser att lagen måste ändras.

 

- Vi kommer dagligen i kontakt med den här typen av ärenden som rör utlandsvistelser och vi upplever att lagen och tillämpningen behöver ses över och uppdateras eftersom samhället ser annorlunda ut idag än när lagen kom, säger Emma Lachner som är förmånsspecialist för barnbidrag på Försäkringskassan till Sveriges Radio.

Ska besöka Sverige under loven
Enligt de nuvarande reglerna kan barn som går i skola i ett annat land anses som bosatta i Sverige - och därmed ha rätt till barnbidrag - under förutsättning att de besöker Sverige i samband med till exempel längre ledigheter. 

Enligt Emma Lancher har det blivit vanligare med barn som går i skolan utomlands i flera år utan att detta anmäls till Försäkringskassan. 

- Ska man anse att barnen är bosatta i Sverige när de kanske inte är här och kanske inte kommer hem på lov och ledigheter, utan kanske är i flera år utomlands och studerar... Då är frågan om man är bosatt i Sverige eller inte, säger hon till SR.

Får order om att inte följa upp ärenden
Tidigare kontrollerade Försäkringskassan att barn som gick i skola utomlands verkligen kom tillbaka till Sverige under lov och längre ledigheter men det gör man normalt inte längre.

Enligt Emma Lachner får handläggare numera instruktioner om att inte följa upp de här ärendena rutinmässigt utan bara om de får indikationer om förändringar i familjesituationen.

- Jag tror att det är så att det anses som diskriminerande eftersom vi ju inte följer upp ärenden där barn går i skola i Sverige. Jag tror att det är motivet. 

"Inget stor missbruk"
Alexandra Wallin, avdelningschef för barn och familj på Försäkringskassan, säger till SR: 

- Vi har inte sett några belägg för att det skulle vara något stort missbruk av det här och därför har vi bedömt att det här är en rimlig kontrollnivå att ligga på.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt