Skip to content

Så kan barn som bor utomlands få svenskt barnbidrag i flera år - "lagen måste ändras"

Foto: Hasse Holmberg/TT

Barn som har flyttat utomlands kan fortsätta att få svenskt barnbidrag även om de inte har gått i skola i Sverige under flera år. Den varningen framför två handläggare på Försäkringskassan som anser att lagen måste ändras.

 

- Vi kommer dagligen i kontakt med den här typen av ärenden som rör utlandsvistelser och vi upplever att lagen och tillämpningen behöver ses över och uppdateras eftersom samhället ser annorlunda ut idag än när lagen kom, säger Emma Lachner som är förmånsspecialist för barnbidrag på Försäkringskassan till Sveriges Radio.

Ska besöka Sverige under loven
Enligt de nuvarande reglerna kan barn som går i skola i ett annat land anses som bosatta i Sverige - och därmed ha rätt till barnbidrag - under förutsättning att de besöker Sverige i samband med till exempel längre ledigheter. 

Enligt Emma Lancher har det blivit vanligare med barn som går i skolan utomlands i flera år utan att detta anmäls till Försäkringskassan. 

- Ska man anse att barnen är bosatta i Sverige när de kanske inte är här och kanske inte kommer hem på lov och ledigheter, utan kanske är i flera år utomlands och studerar... Då är frågan om man är bosatt i Sverige eller inte, säger hon till SR.

Får order om att inte följa upp ärenden
Tidigare kontrollerade Försäkringskassan att barn som gick i skola utomlands verkligen kom tillbaka till Sverige under lov och längre ledigheter men det gör man normalt inte längre.

Enligt Emma Lachner får handläggare numera instruktioner om att inte följa upp de här ärendena rutinmässigt utan bara om de får indikationer om förändringar i familjesituationen.

- Jag tror att det är så att det anses som diskriminerande eftersom vi ju inte följer upp ärenden där barn går i skola i Sverige. Jag tror att det är motivet. 

"Inget stor missbruk"
Alexandra Wallin, avdelningschef för barn och familj på Försäkringskassan, säger till SR: 

- Vi har inte sett några belägg för att det skulle vara något stort missbruk av det här och därför har vi bedömt att det här är en rimlig kontrollnivå att ligga på.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Vem är förvånad över missbruket av svenska skattemedel? Politikerna, de senaste 50 åren, har regelmässigt beslutat och implementerat reformer utan konsekvensanalyser. Skatteslöseriet är gigantiskt och det är politikernas fel. Sänk skatten så mycket att politikerna inte kan leka med våra pengar!

Förhållandet kommer sannolikt inte att åtgärdas.

Default i svensk politik är att vara snäll (dum- dito) och i snällheten ingår att inte vara alltför petig när s k svaga grupper tänjer på regelverket.

Bara att tugga i sig. Och snällt betala.

Jag är förvånad över att fk inte ser några belägg. Jag arbetar så att säga ute på fältet och jag ser många belägg på systematiskt utnyttjande. Belägg som visar att det finns system.
ett exempel hände för något år sedan en indisk man som hade flera barn skrivna hos sig. Barnen gick i skola i indien. Hans lägenhet var en liten 2a typ på 45 kvm. Tror inte heller att barnen var hans. Han berätta att upplägget var att få barnbidrag.
Ett annat exempel var en 1a. Här var 7 personer mantalskrivna, varav flera var barn.Totalt var 6 st mantalskrivna på lägenheten och bodde sedan många år i ett annat land. Den sjunde var boende och mantalskriven på annan lägenhet i Sverige. Denna 1:a var uthyrd till person nr 8.
Den gången tyckte jag det gick för långt och anmälde till försäkringskassan som fråga om jag ville anmäla anonymt eller inte.
De förklara konsekvenserna att jag skulle bli kallad till domstol om jag inte var anonym.
Så jag valde att vara anonym. Resultatet av anmälan var att lägenheten såldes ganska snabbt, det var en bostadsrätt. När jag ringde fk för att få veta vad som hade hänt, så var det inget som hade hänt. Utredningen hade lagts ner.
Hade försäkringskassan haft ett annat system så hade jag kunnat ge mer information om det hade behövts. Dvs jag hade med glädje hjälpt till att nysta upp historien som hade pågått i flera år.
Men man tar bara emot anmälan och sedan försöker man själv få information. vilket inte fungerar så bra.

Ett socialsystem som ursprungligen varit avsett för föräldrar vars barn gått på utländska skolor har plötsligt " expanderat" . Påminner inte så lite om assistansbidraget där i många fall vårdbehövande importerats för att lägga grunden för en ytterst lukrativ hantering. Som vanligt är det de verkligt behövande som får stryka på foten.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.