Skip to content

Regeringen höjer normen för socialbidrag - kostar halv miljard för kommunerna

Foto: Rikard Collsiöö/TT

Regeringen har idag fattat beslut om att höja socialbidraget. En höjning som  kommer att innebära upp till 570 kronor mer i månaden för en ensamstående förälder med två barn. 

 

- Vi vill säkerställa att barn som bor i hushåll som får försörjningsstöd får samma höjning tillgodo som alla andra barn som också får barnbidrag, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till SR.

Högre än vad inflationen motiverar
Regeringen har sedan tidigare annonserat att även barnbidraget kommer att höjas under nästa år. En höjning som även omfattar studiebidraget för studerande i gymnasieskolan.  

För den som har försörjningsstöd skulle höjningen ätas upp av riksnormen, eftersom barnbidraget betraktas som en form av inkomst. Det är därför som regeringen nu höjer stödet för barnfamiljer med mer än vad inflationen motiverar

- Det här är familjer som har väldigt knappa marginaler. Det allra viktigaste för familjer och för ensamstående föräldrars ekonomi är förstås att man kan ta steget ut på arbetsmarknaden. Men om man inte kan lyckas med det gör det här väldigt stor skillnad för barnen, säger Åsa Regner. 

Kostar kommunerna en halv miljard
Höjningen beräknas kosta kommunerna en halv miljard kronor. Regeringen motvierar den ökade kostnade med att höjningen av det statliga barnbidraget kommer att minska kommunernas utgifter för försörjningsstöd. 

- Vissa hushåll kommer i och med höjningen av barnbidraget hamna över gränsen för försörjningsstöd. Sen vet vi att i och med att arbetsmarknaden går bra nu så är det allt fler föräldrar som får arbete, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till SR. 

Förändringen av riksnormen för försörjningsstöd träder i kraf den 1 januari 2018. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Helt riktigt!

Ytterligare höjningar av skatterna på arbete garanterar bidragslinjen! Så kan Fridolins regering sitta kvar efter valet 2018!

Men snälla du någon måste ju betala. Regeringar är inte gjorda av pengar. Jag tycker vi ska avskaffa pengar. Det räcker gott med ettor och nollor.

Privatanställda och företagare är gjorda av pengar, kamrat. Därför bör vi åtminstone fortsätta straffbeskatta dem, tills den oundvikliga Revolutionen kommer, proletariatet utövar sin diktatur och de nuvarande bidragstagarna blir härskarna!

Därifrån är steget kort till statens fall och uppkomsten av Det Klasslösa Samhället! https://www.youtube.com/watch?v=6hBQLNXoJVU

Så en fattig pensionär som jag har inget att oroa sig för?

Inte så länge du är lojal med Partiet!

Det räcker knappast med en halv miljard. Arbetslösheten bland de nyinflyttade är såpass stor att SKL räknar med skattehöjningar på ca 2kr i kommunerna. Jag gissar att dessa dock inte kan lanseras förrän efter valet 2018 oavsett vilken regim som då tillträder. Förberedelser för detta ser man dock redan nu då skatter på sparande höjs och vid utlandsflytt.

Om höjningen bara kompenserar vad som kommunerna annars skulle ha sluppit betala pga. det höjda barnbidraget (som räknas som inkomst för familjerna) blir väl kostnaden 0 kr för kommunerna om man ser på båda reformerna tillsammans?

Det betyder att informationen i "Mer om Flen mm" redan är överspelat. Verkligheten är redan värre!

Har de (Svett-sarn och Hultamor besten från Borlänge) råd att slänga 78miljader i sjön för Patriot missiler så har de råd med annat. Punkt slut! Att svenskar är idioter som röstar in andra idioter som sänker landet med en massa idiot beslut är en annan icke juridisk sak att fundera över. Punkt slut. Att sen de höja soss buidragen handlar om att hålla ett gäng MEN folk under armarna kan disskuteras. Punkt slut.

Fint att höja barnbidragen rätt av. Så att alla de som bara sätter in pengarna på ett sparkonto åt barnen (de är fler än man kan tro), de kommer nu få ett än bättre sparkapital.

Socialdemokraterna kommer aldrig mer få min röst ("vi är en feministisk regering" borde vara "vi är en mans och arbetare-fientlig regering").

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.