Skip to content

Regeringen höjer normen för socialbidrag - kostar halv miljard för kommunerna

Foto: Rikard Collsiöö/TT

Regeringen har idag fattat beslut om att höja socialbidraget. En höjning som  kommer att innebära upp till 570 kronor mer i månaden för en ensamstående förälder med två barn. 

 

- Vi vill säkerställa att barn som bor i hushåll som får försörjningsstöd får samma höjning tillgodo som alla andra barn som också får barnbidrag, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till SR.

Högre än vad inflationen motiverar
Regeringen har sedan tidigare annonserat att även barnbidraget kommer att höjas under nästa år. En höjning som även omfattar studiebidraget för studerande i gymnasieskolan.  

För den som har försörjningsstöd skulle höjningen ätas upp av riksnormen, eftersom barnbidraget betraktas som en form av inkomst. Det är därför som regeringen nu höjer stödet för barnfamiljer med mer än vad inflationen motiverar

- Det här är familjer som har väldigt knappa marginaler. Det allra viktigaste för familjer och för ensamstående föräldrars ekonomi är förstås att man kan ta steget ut på arbetsmarknaden. Men om man inte kan lyckas med det gör det här väldigt stor skillnad för barnen, säger Åsa Regner. 

Kostar kommunerna en halv miljard
Höjningen beräknas kosta kommunerna en halv miljard kronor. Regeringen motvierar den ökade kostnade med att höjningen av det statliga barnbidraget kommer att minska kommunernas utgifter för försörjningsstöd. 

- Vissa hushåll kommer i och med höjningen av barnbidraget hamna över gränsen för försörjningsstöd. Sen vet vi att i och med att arbetsmarknaden går bra nu så är det allt fler föräldrar som får arbete, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till SR. 

Förändringen av riksnormen för försörjningsstöd träder i kraf den 1 januari 2018. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt