Skip to content

Regeringen fryser tusentals assistansbeslut efter HFD:s dom - "medlen måste hamna rätt"

Statsrådet Åsa Regnér (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen fryser tillfälligt tusentals beslut om assistansersättning i väntan på att utredningen om en översyn av lagen är klar. Det meddelade regeringen idag. 

 

Regeringen har idag presenterat ett åtgärdspaket för assistansersättningen. Detta innebär att man fryser lagen om tvåårsomprövningar temporärt i väntan på att utredningen blir klar.

Försäkringskassans tolkning påverkas inte
Frysningen gäller endast de tvåårsomprövningar av rätten till assistans som Försäkringskassan ska göra.

Detta innebär att Försäkringskassans tuffare tolkning som myndigheten varslat om, efter HFD:s dom i somras för nya ansökningar, inte påverkas. 

Nästan fördubblade kostnader
Kostnaden för assistansersättning har nästan fördubblats trots att antalet personer som får personlig assistans är detsamma. En del av pengarna har gått till fel saker, enligt barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S).

- Det är viktigt att säkerställa att medlen går till rätt personer och inte till saker som det är inte är tänkt, säger hon under pressträffen.

Lagstiftningen utreds
En utredning har tillsats i syfte att modernisera lagstiftningen, men i väntan på den riskerar tusentals människor få en snävare tolkning av sin rätt till assistans till följd HFD:s uppmärksammade dom från i somras. 

- Syftet från regeringens sida är att upprätthålla intentionerna i lagen, att man ska ha rätt till självständiga liv som andra, säger Åsa Regner. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

http://www.dagensjuridik.se/2017/11/forsakringskassans-tolkning-av-domen...
Nu backar HD och justitierådet Thomas Bull slår ifrån ej och menar att Försäkringskassan "övertolkat" HD. Detta visar en allmän förskjutning av rättspraxis som skett under många år utan att någon reagerat. Det jag genast tänker på är Fredrik Wersälls omtolkning av jävsbegreppet. Det var orsak till att nämndemän som var med i Polisstyrelse och/eller Polisnämnd blev misskrediterade och inte kunde fortsätta som nämndemän. Det var skrämmande att man tog ifrån dem deras heder som var orsak till att de ansetts synnerligen lämpliga att vara nämndemän. Många rättegångar fick tas om och de totala kostnaderna torde ha nått miljarder och orsakat tidsdräkt och upprepad plåga för alla !

En annan sak är den "inflation" som skett i straffskalorna där domstolarna konsekvent lagt sig på och under ministraff och politikerna fått ta till "grov" och "synnerligen grov" för att höja straffen. Detta har också misslyckats. Nu kämpar Moderaterna med Tomas Tobé för att höja straffskalan för alla sexbrott. HD har också omtolkat livstidsstraffet vilket skapat förvirring.

Slutsatsen är att det oftast inte är något fel på lagstiftningen utan att det är juristerna som gång på gång lyckas med att förskjuta rättspraxis ! Då sedan effekter som ovan visar sej slår de ifrån sej ansvaret !

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.