Skip to content

Regeringen fryser tusentals assistansbeslut efter HFD:s dom - "medlen måste hamna rätt"

Statsrådet Åsa Regnér (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen fryser tillfälligt tusentals beslut om assistansersättning i väntan på att utredningen om en översyn av lagen är klar. Det meddelade regeringen idag. 

 

Regeringen har idag presenterat ett åtgärdspaket för assistansersättningen. Detta innebär att man fryser lagen om tvåårsomprövningar temporärt i väntan på att utredningen blir klar.

Försäkringskassans tolkning påverkas inte
Frysningen gäller endast de tvåårsomprövningar av rätten till assistans som Försäkringskassan ska göra.

Detta innebär att Försäkringskassans tuffare tolkning som myndigheten varslat om, efter HFD:s dom i somras för nya ansökningar, inte påverkas. 

Nästan fördubblade kostnader
Kostnaden för assistansersättning har nästan fördubblats trots att antalet personer som får personlig assistans är detsamma. En del av pengarna har gått till fel saker, enligt barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S).

- Det är viktigt att säkerställa att medlen går till rätt personer och inte till saker som det är inte är tänkt, säger hon under pressträffen.

Lagstiftningen utreds
En utredning har tillsats i syfte att modernisera lagstiftningen, men i väntan på den riskerar tusentals människor få en snävare tolkning av sin rätt till assistans till följd HFD:s uppmärksammade dom från i somras. 

- Syftet från regeringens sida är att upprätthålla intentionerna i lagen, att man ska ha rätt till självständiga liv som andra, säger Åsa Regner. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt