Skip to content

"Oroande värdekonservativa strömningar" - miljardsatsning på kvinnorättsorganisationer

Foto: Helena Landstedt/TT

Sida får i uppdrag att ta fram underlag för Rege-ringskansliets nya strategi för global jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter. I potten ligger över en miljard kronor som ska fördelas till bland annat lokala kvinnorätts-organisationer.

 

Det blir den statliga myndigheten Sida som ska ta fram underlag till regeringen för den nya strategin för global jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter.

1,2 miljarder kronor
Regeringen räknar med att lägga mellan 800 miljoner kronor och 1,2 miljarder kronor under en femårsperiod för att stödja bland annat lokala och regionala kvinnorättsorganisationer i olika länder.

- Vi har sett att riktade insatser för jämställdhet är ett av de mest effektiva sätten att arbeta för hållbar utveckling, säger Isabella Lövin (MP), vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete.

- Idag ser vi oroande värdekonservativa strömningar i världen som undergräver kvinnors och flickors egenmakt. 

Förmedlar bistånd
Sidas kärnverksamhet är inriktad på att förmedla bidrag och annan finansiering som beslutas på politisk nivå.

Sida bedriver ett "fördjupat" utvecklingssamarbete med totalt 35 länder i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

"Global jämställdhet" är säkert ett utmärkt men svårnått mål. Varför inte börja så smått i våra sk "utanförskapsområden " ? Med Nalin Pekgul mfl som sakkunniga.

Svensk bistånd har bidragit till att skapa en befolkningsexplosion i Afrika. Målet sades förr vara att bidra till familjeplanering. I verkligheten bidrog man till motsatsen. Dagens flyktingsituation på Medelhavet är ett resultat av u-hjälpen för mellan tjugo och trettio år sedan. Hade man begränsat sina insatser till gratis preventivmedel och bidrag till barnlösa så hade människorna i Afrika haft det betydligt bättre idag.

Global jämlikhet i all ära. Precis som 'fd' är inne på borde en mer lokal inriktning vara av större intresse: Järvafältet är bara ett exempel...
Man får helt enkelt glädjas över vetskapen om "vad fan man får" för skattepengarna; ett jämlikare Uganda känns likväl som en avlägsen prioritering.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.