Skip to content

Nytt sätt att föra statistik halverar antalet skjutningar - "vi har inte förmedlat en korrekt bild"

Foto: Arne Dedert/TT

Malmöpolisen har ändrat sitt sätt att räkna skjutningar - och därmed halverat antalet som skett under årets första tio månader. 

 

Det nya sättet att föra statistik på är detsamma som används i Stockholm och Göteborg. 

I Malmö har man tidigare även räknat med skjutningar med luftvapen och slangbellor i statistiken över skottlossningar - och även obekräftade fall av skjutningar. 

Enligt den nya definitionen räknar man bara med bekräftade fall av "krutladdade skjutningar".

Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö säger tilll Sydsvenskan att man förmedlat en felaktig bild och att Malmö har räknat annorlunda efter Peter Mangs skjutningar i Malmö, som annars inte hade omfattats av statistiken.

- Vi har inte förmedlat en korrekt bild till media och allmänheten.

I och med det nya räknesättet minskar siffrorna för årets skottlossningar i Malmö fram till november ned från 123 till 57.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Å andra sidan har man aldrig rapporterat den plötsliga uppkomsten och upptäckten av tomhylsor som förekommer i Malmö som något annat än möjlig nedskräpning och miljöbrott.

Detta är en alltigenom löjlig väg för att kunna skriva ner antalet skjutningar och få saker att framstå som bättre än vad de i verkligheten är.

Luftvapen är väl sällan dödliga, men en slangbella eller en stenslunga är livsfarliga om de träffar huvudet.

Under antiken var baleariska stenslungare skickliga och flitigt anlitade legosoldater.

I Göteborg är en man gripen för att ha använt stenslunga mot polisen. Det är möjligt att han fälls för mordförsök.

Luftvapen är farliga, även ett s k licensfritt luftvapen kan göra ordentlig skada om man har riktig otur. Energinivån i ett 4.5 mm "hobbex" luftvapen ligger på under >10 joule. Men det finns luftvapen som drivs med tryckluft, och där kan energinivån ligga runt flera hundra joule!
Ett klass4 jaktvapen (.22) skall ligga på minst 150 joule...

http://www.tactical-life.com/firearms/10-of-the-most-powerful-airguns/#s...

Jag har själv skjutit med dylika kraftiga luftgevär utomlands...

Nu är det panik i verksamheternas presstjänster, byråkratireserven och hos de medietränade språkrören. Snart räknas väl bara var tredje skjutning som skottlossning och stenkastning mot blåljus är väl återigen pojkstreck? Detta landet ligger RIKTIGT risigt till moraliskt. För ärligt talat: En våldtäkt utan blodvite (bevisad, dokumenterad, topsad eller bevittnad ) kan väl inte definieras som våldtäkt? Eller hur?

Sluta med larvet i kommentarerna och att tolka det som kris - detta är en god nyhet eftersom det uppenbarligen inte är så illa som många av oss utifrån har trott. Det betyder inte att allt är bra, men när allt vänds i konspirationer och krigsrubriker blir det bara larvigt.

Utifrån ett verklighetsanpassat perspektiv, om man inte känner till eller bor i de områden i Malmö som är aktuella i frågan om skjutningar så bör man avstå från att lufta sin ignorans.

Det skjuts såsom i att beskriva avlossas illegala skjutvapen flera gånger per natt i Malmö, det är dock oftast som så att det skjuts i luften eller annan "ofarlig" riktning, skälet till detta är att markera närvaro, makt och att man för gängets räkning bevakar sitt område.

Det är ett utövande av maktkapital, eller kanske snarare en utökning av det samma.

Jag bor i en "no-go-zon" (den dåliga polisutredningens ord, inte mina), om det är mig du åsyftar. Självklart är det problematiskt med alla typer av skjutningar, men det är inte direkt konstruktivt med reaktionerna på nätet - här har vi en positiv nyhet och då vänds det direkt i kommentarerna till något negativt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.