Skip to content

Nya checklistor ska förebygga mutor - "politiska systemets legitimitet står på spel"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det politiska systemets legitimitet står på spel". Det skriver Statskontoret i den nya checklista man tagit fram för att förebygga mutor och kompiskultur inom den svenska statsförsvaltningen.

 

Skriften "En kultur mot korruption" ger en kort bakgrund om korruption och dess effekter, men också praktiska tips om hur myndigheter kan arbeta med förebyggande och hantering.

Eget ansvar
"Som chef och medarbetare i staten har du ett ansvar och ditt eget agerande är avgörande och konsekvenserna kan bli mycket stora om du inte är saklig och opartisk", skriver Statskontoret om sin nya skrift.

Man pekar till exempel på att det inte är tillåtet att gynna en anbudsgivare vid upphandling, att ge en väns ärende förtur vid handläggning eller att använda bonuspoäng från tjänsteresor för privat bruk. 

"I blindo"
Tidigare i höstas skrev Natali Phalén, generalsekreterare, Institutet mot Mutor, en debattartikel i Dagens Samhälle där hon pekade på att myndigheter och kommuner "inte i tillräcklig utsträckning är medvetna om riskerna med korruption och att kartläggning och analys av korruptionsrisker ofta saknas" och att arbetet därför ofta sker helt "i blindo".
  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Gott nog. Men sedan finns en annan form av mutor eller om man så vill belöningar nämligen politiska förläningar. Medger att gränsen till "spoilsystemet" kan vara hårfin men i många fall, senast här i Stockholm, kan man nog anse att man trampade över gränsen. Nu tog man som tur är sitt förnuft tillfånga. Och problemet blir ju knappast bättre av att alla partier tillämpar oskicket.

Håller alldeles med föregående.

Dessutom måste någon robust göras mot oskicket att rekrytera vänner och bekanta till myndigheter.

Att bjuda kompisar på resor värda bortåt två miljoner förefaller väl vara mer än snällt. Om den som bjuder dessutom har skapat en internationell organisation vars enda syfte är att minimera skatten på inrullade kulor blir det genast solkigare. Om den som blir bjuden är en av världens bästa ”dörröppnare” (det svenska kungahuset) för företag på den internationella marknaden blir förfarandet mer än solkigt. Det borde i alla bli brottsligt för den som bjuder och bli betraktat som mutbrott/bestickning. I andra ändan blir det ingenting eftersom kungahuset är immunt mot olika brott men kanske det omoraliska skulle framgå för ”framtida” bjudningar.

Eftersom regeringen delar ut fina generaldirektörsjobb till kompisar, kollegor och avdankade fackpampar som tack för att de hållit nere lönekraven, så kan man väl inte förvänta sig annat än att en statstjänsteman låter en kompis gå före i kön. Korruption på hög nivå är tydligen OK?

Det här lär man aldrig kunna bli av med. Vänskapskorruption och nepotism har förekommit i alla tider. Självklart omger sig politiker med likasinnade så när successioner skall ske blir det ur de egna leden som kandidater väljs.

Ett fascinerande exempel är det här med diskriminering. Rent logiskt borde alla former av diskriminering kunna samlas hos DO. Även arbetet mot sådan. Men det är tydligen för enkelt. Så om "hen" är kvinna, mörkhyad, tillhör en religiös minoritet och har en icke-heterosexuell läggning och sedan upplever att "hen" förfördelats vid en anställning kan det bli knepigt vilken myndighet som skall utreda frågan...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.