Skip to content

Nya checklistor ska förebygga mutor - "politiska systemets legitimitet står på spel"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det politiska systemets legitimitet står på spel". Det skriver Statskontoret i den nya checklista man tagit fram för att förebygga mutor och kompiskultur inom den svenska statsförsvaltningen.

 

Skriften "En kultur mot korruption" ger en kort bakgrund om korruption och dess effekter, men också praktiska tips om hur myndigheter kan arbeta med förebyggande och hantering.

Eget ansvar
"Som chef och medarbetare i staten har du ett ansvar och ditt eget agerande är avgörande och konsekvenserna kan bli mycket stora om du inte är saklig och opartisk", skriver Statskontoret om sin nya skrift.

Man pekar till exempel på att det inte är tillåtet att gynna en anbudsgivare vid upphandling, att ge en väns ärende förtur vid handläggning eller att använda bonuspoäng från tjänsteresor för privat bruk. 

"I blindo"
Tidigare i höstas skrev Natali Phalén, generalsekreterare, Institutet mot Mutor, en debattartikel i Dagens Samhälle där hon pekade på att myndigheter och kommuner "inte i tillräcklig utsträckning är medvetna om riskerna med korruption och att kartläggning och analys av korruptionsrisker ofta saknas" och att arbetet därför ofta sker helt "i blindo".
  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt