Skip to content

Nominerad till Årets Jurist 2017 - "spåren från vissa länder i vår närhet förskräcker"

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fredrik Wersäll, president för Svea hovrätt, är en av de nominerade till utmärkelsen "Årets Jurist 2017". Var med och rösta genom att följa länken nedan.

 

Varför blev du jurist?

- Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och språket som verktyg. Sedan var vi ett kamratgäng från Sundsvall som började läsa juridik samtidigt och inspirerade varandra.

- Jag aldrig ångrat denna inriktning.

Vilken är den viktigaste juridiska frågan just nu?

- Domstolarnas oberoende och ställning i belysning av den oroliga internationella utvecklingen. Spåren från vissa länder i vår närhet förskräcker.

- Detta är frågor som vi kommer att behandla vid ett seminarium här i hovrätten i februari.

Vad inspirerar dig?

- Samarbetet med duktiga yngre jurister här i hovrätten är en stor inspirationskälla. Att få vara med och skola fram framtidens domare ser jag som ett privilegium.

 

Följ denna länk för att vara med och rösta fram årets jurist 2017

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

http://www.dagensjuridik.se/2017/10/trodde-sovande-sambo-var-ett-vildsvi...
Domstolarnas oberoende är nog den största orsaken till det sönderfall som nu råder i rättsväsendet. Domstolarna missbrukar lagstiftningen genom att totalt strunta i de påföljder som politikerna beslutat om och genom att kräva bevisning som är orimlig. I ovanstående tråd finns många fall som verkligen visar detta och drar ett löjets skimmer över rättsskipningen.

I gängkrigen som blir värre och värre ser vi hur domstolarna har samma undfallande attityd mot mord och mordförsök. Polisens kamp blir mer och mer hopplös. Nu är det skjutningar och mord varje dag och polisen orkar inte längre och uppklarningen är usel !

Felet är att domstolar och jurister uppenbarligen inte anser sig ha något samhällsansvar utan med vilka medel som helst torpederar det mesta av polisutredningarna. Så kan vi inte ha det. Domstolarna skall skipa rättvisa och inte fullständigt sabotera lagstiftarens mening.

Där har Fredrik Wersäll ett stort ansvar för att Södertäljeutredningen torpederades genom påstått jäv genom nämndemän som satt i polisnämnd och eller i polisstyrelse. Det som tidigare betecknades som bevis på hederlighet blev nu en total smutskastning och fick orimliga återverkningar på mål som man måste ta om.

Trots det är naturligtvis Fredrik Wersäll ytterst kompetent och en hedersman som fått Kunglig medalj. Han gjorde ett bra jobb med påföljdsutredningen SOU 2012:34 och det var mycket olyckligt att den borgerliga regeringen bara stoppade in den i arkivet.

Du har rätt om domstolarnas beviskrav. Som Lenin sade om (politiska) brott: "Det är bättre att tio oskyldiga straffas än att en skyldig kommer undan."

Då det gäller gängkrigen är det snarare så att av tio skyldiga kommer nio undan medan en straffas ! Då är situationen i högsta grad samhällsfarlig !

Så du anklagar Wersäll för att sänka en utredning som du samtidigt hyllar wersäll för att få en kunglig medalj om en utredning han gjort? Vilklet graft hycklande på min ära!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.