Skip to content

Ministern lovar besked till 8 000 ensamkommande före årsskiftet - trots Migrationsverkets varning

Migrationsminster Helene Fritzon (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots Migrationsverkets reviderade prognos lovar nu migrationsminster Helene Fritzon - igen - att alla ensamkommande barn som har sökt asyl under 2015 och 2016 ska få sina ärenden prövade före årskiftet. "I runda slängar är det 8 000 ärenden kvar."

 

Dagens Juridik rapporterade nyligen att Migrationsverket så sent som i oktober varnade för att alla ensamkommande barn som hade sökt asyl under åren 2015 och 2016 inte skulle komma att få sina ärenden prövade i år.

Därmed skulle migrationsminister Helene Fritzons (S) tidigare löfte om detta spricka (Dagens Juridik 2017-10-30).

Trots denna prognos från Migrationsverket lovade Helene Fritzon under den här veckans interpellationsdebatt i riksdagen - igen - att alla ärenden som rör ensamkommande barn som sökt asyl 2015 och 2016 ska vara avgjorda före årskiftet. 

- Jag har fått ett löfte från generaldirektören och varit väldigt tydlig med att alla ärenden med ensamkommande barn som kom under 2015-2016 ska avgöras innan årsskiftet. I runda slängar är det 8 000 ärenden kvar, säger hon till Expressen. 

- Vi arbetar febrilt med handläggningstiderna. Sett över tid går vi i rätt riktning, det har varit en oerhört hög belastning sedan 2015. Det innebar att väldigt många ärenden avgjordes i fjol och att ytterligare många ärenden avgörs nu 2017. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Det är brutalt och ovärdigt hur MV förhåller sig i flertalet av dessa ärenden då det brister i så många led under asylprocessen. Advokater som slarvar, tolkar som tolkar fel, intervjuer som är ytliga och brister i nyansering. Anser att Sveriges regering är fullkomligt fel ute och hycklar med frågor som handlar om unga människors liv. Skäms på er. Skäms på dig Helen. Jag arbetar med elever från Afghanistan och ser dagligen resultat av hur ni hanterar detta. Skrämmande! Inför valet nästa år kommer det att visa sig och Vi är många. Skäms! Skäms!

Ja skäms!! Ju snabbare man avverkar dessa som väntat länge och nu lovas bli färdiga detta året, desto slarvigare och mindre rättssäkert blir det...".i runda slängar 8000" Ja det slängs rejält här... På soptippen med dem tycks man tänka! Sedan lovas det vackert i TV att man gör rättssäkra individuella utredningar. Jo jag tackar!

Man kunde ju önska att ni istället för att satsa på att ge 8000 människor deras livs beslut istället satsade på rättssäkra metoder och att när ni nu låtit dom stanna här och väntar i 2 år lät dom stanna. Jag skäms för er dumhet. Jag skäms över den inhumana behandlingen. Och jag skäms över att ni fortsätter med samma dumma kommentarer. Det är tragiskt att ni förstör så många liv för en sak ska ni ha klart för er, alla svenskar som lärt känna dessa människor har också liv som slås i spillror då ni utvisar personer som betyder otroligt mycket för oss. Gör om och gör rätt. Ni är helt felande i det nu gör och att ni kan sova om natten är för mig en gåta.

Jag skäms å andra sidan för dessa "humanistiska" människor som hellre hjälper ett fåtal till deras "nya " liv för massor med pengar som SKULLE kunna hjälpa många många fler!!
Men ni verkar totalt bortse att det finns miljoner människor som också behöver stöd... rent vatten.. kanske lite sanitet över huvudtaget istället för risiga skjul att bo å verka i.

När vi har en svältkatastrof i tex afrika där det dör ett barn varannan minut enligt FN så finner dessa människor det korrekt att ge ett fåtal människor dessa resurser som skulle kunna hjälpa mycket mer i dessa länders direkta närhet.

Dessa människor som kommer sägs vara så starka...ok de må så vara.. men varför hjälper vi inte de SVAGA som blir kvar i nöd, svält och krig??? hur kan man överhuvudtaget kalla sej human på dessa premisser???

Braindrain. Om nu de ungdomar som anländer till Sverige har sådan potential som påstås ( kallas ofta kompetensregn i media ) , vilket säkert i många fall är korrekt, varför ska vi då undandra deras hemländer denna resurs ? Om vi tar exemplet Syrien kan vi nog utgå från att de allra mest företagsamma och resursstarka lämnat landet och rest till bla Sverige. De reellt fattiga och mest nödlidande har blivit kvar i läger i Syriens grannländer. Om vi nu utgår från att det så småningom blir fred i Syrien och landet ska återuppbyggas är frågan vilka som ska bidra. Kommer man då inte att sakna de som hade potential och pengar ? Halvsvältande medborgare med barn (företrädesvis kvinnor med sina barn ) som missat sin skolgång pga att de suttit tiotals år i eländiga läger kanske inte är de som har nödvändiga färdigheter. Nuvarande flyktingpolitik påminner inte så lite om modern kolonialism med den skillnaden att befolkning med potential tas till Sverige istället för att utnyttjas på plats.

Det var inget svårt löfte att avge. Alla vet ju redan vad svaret blir: ALLA FÅR STANNA!

8000 beslut på 2 månader. Detta kommer att slarvas igenom. I migrationssammanhang är det tydligen lättare och snabbare att ge avslag. Då behöver man bara kopiera något annat beslut och ändra på namn. Ska man ge positivt beslut så behöver man ta reda på saker och undersöka vad den asylsökande faktiskt framfört. Gissa om det slarvar med detta och gissa om det kommer att göra det de nästa par månader. Detta är precis tvärt om mot hur man arbetar inom andra myndigheter i Sverige. Då är det avslagen som ska vara ordentligt genomgångna. Det är inte "på skoj" de har gett sig av hit. De har gett sig av för att de inte kunde vara kvar längre. Var hotade till livet och utsatta för djupa kränkningar som vi inte ens han föreställa oss. Det är ingen liten semestertripp de är på. Om någon inte hade tillräckligt hot och faktiskt skulle kunna leva i Afghanistan så har de för länge sedan gett sig av självmant. Den fruktansvärda behandling som de får i Sverige är oss inte värdigt, men de utsätter sig för detta för de vet att det andra alternativet är värre.

"Det är inte på skoj"... nu är jag inte med?,, tror man att de som är tvingad att stanna kvar.. gör det för SKOJS skull?
Jag tror ju inte heller att de 97% (enligt FN:s rapport ) som är ekonomiska flyktingar kommer enbart för att det är SKOJ.
Vad är det som gör att folk hellre väljer att hjälpa de förhållandevis "starka" människorna att få en trygghet och bra ekonomisk tillvara medan man total blundar för de som inte lyckas komma iväg, vad är det som gör att man tror sej "rädda världen" genom ett, i det stora hela problemet, fåtal män som lyckats komma hit?
ALLA vill ha ett bra liv, men ska vi kunna ändra för betydligt fler ( 100-tals miljoner barn, kvinnor, män) så får vi kasta av skygglapparna, och det korta tänkandet.
men som en vis människa sade: "Det finns ingen som är så blind, som den som vägrar att se..."

Men du, trots allt är det ju så att ett avslag ger rätt till överklagande , dessutom i flera instanser och flera "vändor" om nu nya asylskäl anförs, så om du nu inte litar på Invandrarverkets bedömningar kan du trösta dig med att få här i landet får sin sak så grundligt prövad som de som söker asyl. Och behandlingen här i landet är väl knappast, vad det gäller det materiella, särskilt "fruktansvärd" ? Däremot kan jag förstå att det kan vara enerverande att vänta på avgörande beslut men detta kan ju knappast undvikas om det nu inte är så att man tillämpar fri invandring.

Säger inte någon barnkonvention att man inte ska hålla (pojk)barnen åtskilda från sina föräldrar i Iran och Afghanistan? Som en sann humanist anser jag att barnen bör naturligtvis bli återbördade till sina föräldrar i Iran och Afghanistan.

Jag tycker att den humanitära stormakten Sverige beter sig ytterst inhumant och i strid med barnkonventionen, genom att locka hit dessa barn med omfattande välfärdsförmåner t.ex. gratis förstklassig tand- och sjukvård.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.