Skip to content

Ministern lovar besked till 8 000 ensamkommande före årsskiftet - trots Migrationsverkets varning

Migrationsminster Helene Fritzon (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots Migrationsverkets reviderade prognos lovar nu migrationsminster Helene Fritzon - igen - att alla ensamkommande barn som har sökt asyl under 2015 och 2016 ska få sina ärenden prövade före årskiftet. "I runda slängar är det 8 000 ärenden kvar."

 

Dagens Juridik rapporterade nyligen att Migrationsverket så sent som i oktober varnade för att alla ensamkommande barn som hade sökt asyl under åren 2015 och 2016 inte skulle komma att få sina ärenden prövade i år.

Därmed skulle migrationsminister Helene Fritzons (S) tidigare löfte om detta spricka (Dagens Juridik 2017-10-30).

Trots denna prognos från Migrationsverket lovade Helene Fritzon under den här veckans interpellationsdebatt i riksdagen - igen - att alla ärenden som rör ensamkommande barn som sökt asyl 2015 och 2016 ska vara avgjorda före årskiftet. 

- Jag har fått ett löfte från generaldirektören och varit väldigt tydlig med att alla ärenden med ensamkommande barn som kom under 2015-2016 ska avgöras innan årsskiftet. I runda slängar är det 8 000 ärenden kvar, säger hon till Expressen. 

- Vi arbetar febrilt med handläggningstiderna. Sett över tid går vi i rätt riktning, det har varit en oerhört hög belastning sedan 2015. Det innebar att väldigt många ärenden avgjordes i fjol och att ytterligare många ärenden avgörs nu 2017. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt