Skip to content

Mer än varannan polis ser sig "aktivt" om efter annat arbete - ny rapport

Foto: Jonas Dagson / TT

Nästan sex av tio poliser i Sverige ser sig aktivt om efter annat arbete. Det visar en rapport från Polis-förbundet.

 

Enligt rapporten svarade 58 procent av Polisförbundets medlemmar "ja" på frågan ”Gör du något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten?”

Att poliser ser sig om efter annat jobb speglar sig i de faktiska avhoppen. Enligt rapporten lämnar poliser yrket "i en utsträckning vi inte sett tidigare."

Det konstateras att 409 poliser som var 60 år eller yngre valde att sluta förra året. Knappt hälften av dessa poliser var yngre än 40 år.

Statistiken jämförs med år 2011 då 161 poliser som var 60 år eller yngre valde att sluta. Av de som slutade 2011 var 72 personer yngre än 40 år. 

De flesta poliser (64 procent) anser att högre lön är den viktigaste faktorn för att fortsätta arbeta som polis.

Medelgrundlönen för en polis år 2016 var 31 200 kronor i månaden och drygt en tusenlapp högre med rörliga ersättningar som OB-tillägg.

Statistik från SCB som lyfts fram i rapporten visar att polislönerna i början av 2000-talet låg på 1 600 kronor över det statliga genomsnittet.

Förra året låg medelgrundlönen (lön exklusive rörliga tillägg) för en polis 4 400 kronor lägre än snittet för statligt anställda i SCB:s statistik.

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt