Skip to content

Lättare få uppehållstillstånd när mottagarland vägrar återresa - "limboutredning" föreslår nya regler

Anna Lundberg, docent i mänskliga rättigheter. Foto: Marcus Ericsson/TT och Malmö högskola

Det ska bli lättare att få uppehållstillstånd för utlänningar som inte kan lämna Sverige på grund av att mottagarlandet vägrar att ta emot dem. Det föreslås i den så kallade "limboutredningen".

 

"Limboutredningen" gäller de fall där personer efter ett avvisnings- eller utvisningsbeslut inte har kunnat lämna Sverige för att mottagarlandet helt enkelt har vägrat att ta emot dem. Ett av förslagen i utredningen innebär att det ska bli lättare att få upphehållstillstånd för dessa personer eftersom situationen ligger utanför deras kontroll.

- Det handlar om praktiska verkställighetshinder för personer som till exempel är statslösa eller där det är svårt att fastställa medborgarskap, säger utredaren Anna Lundberg som är docent i mänskliga rättigheter vid Malmö högskola, till Sveriges Radio.

Är juridiskt strandsatta
Individer som frivilligt reser iväg från Sverige blir ändå tillbakaskickade hit. Det är en svår bedömning att göra i förväg, men det är enligt Lundberg inte omöjligt

- Det går utifrån landinformation, utifrån hur situationen har sett ut tidigare och allmän kunskap om exempelvis olika politiska intressen i olika eventuella mottagarländer, säger Anna Lundberg som menar att personerna hamnar i en situation som "juridiskt strandsatta". 

Förlorar dagersättning och boende
I en del fall kan personer som hamnar i en sådan situation också mista rätten till ekonomisk ersättning och rätten till boende.

- Dels gäller det att tydliggöra vad praktiska verkställighetshinder är för någonting. Det handlar om att förklara vad det är, och att synliggöra de olika situationer i asylprocessen där sådana hinder kan aktualiseras, säger Anna Lundberg.

Hur stort antal personer det skulle röra sig om är enligt Anna Lundberg oklart, men det är troligtvis inte något större antal.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt