Skip to content

Lättare få uppehållstillstånd när mottagarland vägrar återresa - "limboutredning" föreslår nya regler

Anna Lundberg, docent i mänskliga rättigheter. Foto: Marcus Ericsson/TT och Malmö högskola

Det ska bli lättare att få uppehållstillstånd för utlänningar som inte kan lämna Sverige på grund av att mottagarlandet vägrar att ta emot dem. Det föreslås i den så kallade "limboutredningen".

 

"Limboutredningen" gäller de fall där personer efter ett avvisnings- eller utvisningsbeslut inte har kunnat lämna Sverige för att mottagarlandet helt enkelt har vägrat att ta emot dem. Ett av förslagen i utredningen innebär att det ska bli lättare att få upphehållstillstånd för dessa personer eftersom situationen ligger utanför deras kontroll.

- Det handlar om praktiska verkställighetshinder för personer som till exempel är statslösa eller där det är svårt att fastställa medborgarskap, säger utredaren Anna Lundberg som är docent i mänskliga rättigheter vid Malmö högskola, till Sveriges Radio.

Är juridiskt strandsatta
Individer som frivilligt reser iväg från Sverige blir ändå tillbakaskickade hit. Det är en svår bedömning att göra i förväg, men det är enligt Lundberg inte omöjligt

- Det går utifrån landinformation, utifrån hur situationen har sett ut tidigare och allmän kunskap om exempelvis olika politiska intressen i olika eventuella mottagarländer, säger Anna Lundberg som menar att personerna hamnar i en situation som "juridiskt strandsatta". 

Förlorar dagersättning och boende
I en del fall kan personer som hamnar i en sådan situation också mista rätten till ekonomisk ersättning och rätten till boende.

- Dels gäller det att tydliggöra vad praktiska verkställighetshinder är för någonting. Det handlar om att förklara vad det är, och att synliggöra de olika situationer i asylprocessen där sådana hinder kan aktualiseras, säger Anna Lundberg.

Hur stort antal personer det skulle röra sig om är enligt Anna Lundberg oklart, men det är troligtvis inte något större antal.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

10 comments

Anna Lundberg är själv asylaktivist och borde av det skälet aldrig ha fått detta uppdrag.

Om det är det faktum att hon är aktivist inom flyktingindustrin och talesman för asylindustrin som anses göra henne kvalificerad att leda denna utredning så blir jag mörkrädd. Släng hela utredningen i papperskorgen där den hör hemma.

Man brukar säga: "Som man frågar, får man svar" I det här fallet kan man säga: "Beroende på vem man frågar, får man svar".

Anna Lundberg är känd asylaktivitst som kräver fri invandring och öppna gränser. Utredningen är riggad och bör helt diskvalificeras. 90% av de som sökt asyl i Sverige saknar pass eller annan id-handling. I regel ligger id-handlingarna slängda i ett säkert land som asylsökanden passerade genom innan hen kom till Sverige. Att belöna denna typ av asylbedrägeri genom en amnesti är inte bara oansvarigt utan ett svek mot Sverige.
När Anna Lundberg hävdar att det inte skulle handla om något större antal individer ljuger hon medvetet. Ygeman sa att 80 000 som vistas illegalt i Sverige skulle avvisas. Endast något 100-tal har avvisats. Därefter har mängden som vistas illegalt i Sverige vuxit. I praktiken handlar det om alla dessa, kanske 100 0000 asylbedragare. Allt för att regeringen vill snygga till statistiken. Genom amnestin försvinner dessa personer ur statistiken och vips framstår det som att regeringen bedriver en effektiv och ansvarig migrationspolitik.

Källa 90%: https://www.svd.se/nio-av-tio-soker-asyl-utan-pass

Man brukar säga: "Som man frågar, får man svar" I det här fallet kan man säga: "Beroende på vem man frågar, får man svar".

Går asylaktivisten Anna Lundbergs förslag igenom kommer detta ytterligare att gynna migranter som gör sig oidentifierbara och som efter att ha fått avslag på sin asylansökan vägrar samarbeta vad gäller återresan. Många är de länder som vägrar ta emot sina medborgare om dessa inte återvänder frivilligt om man nu överhuvudtaget kan styrka hemland. Sammanfattningsvis, ännu en av de pull-faktorer som gör Sverige till " top notch ". Förutom att förslaget är ytterst orättfärdigt mot de som återvänder frivilligt, är frågan hur länge svensk ekonomi orkar med. Kanske måste vi helt i botten innan förnuftet återvänder.

Jag välkomnar utredningen. Det är omänskligt såsom hittills varit att statslösa palestinier som är flyktingregistrerade i Syrien men arbetet i Förenade Arabemiraten får utvisningsbeslut dit trots att detta land vägrar inresa för denna grupp eftersom de inte har ett hemlandspass utan endast ett resedokument. Jag är jurist och har försökt att få Migrationsverket att förstå att statslösa inte tas emot i Förenade Arabemiraten och också att det inte finns stöd i internationell lag att statslösa måste söka jobb och bli beroende av en sponsor. Det är en form av slavarbete och det borde Sverige ta avstånd ifrån.

Med tanke på FN-rapporten som visar att c:a 3 % är flyktingar från direkt krig och resten är ekonomiska migranter, så är det både Omoraliskt och inhumant att låta så många människor fortsätta svälta i sina hemländer utan nån som helst hjälp till rent vatten och uppbyggnad av infrastruktur.. medan vi tror oss göra nåt humant med att låta några förhållandevis starka personer som haft råd att komma hit genom att betala smugglare o dyligt för transport.

Vi kommer med dagens politik inte att ha uppnått ett skit om vi inte lyfter blicken och börjar hjälpa till i hemländerna med en bättre utbildning och infrastruktur. då försvinner attraktionen att gå med i terroristsekter och annat skit som idag trasar sönder länderna.

Att hjälpa människor i närområdet, istället för att hjälpa dem när de har rest hit till Sverige, är något som både Hans Rosling, SD och UNHCR förordar. Men då Sjuklövern bedriver en löjlig tvärtompolitik i förhållande till SD, SÅ SER DET UT SOM DET GÖR, och resultatet blir förödande och fruktansvärt kostnadsineffektivt.

Som sagt, Anna Lundberg är aktiv i Asylgruppen i Malmö och fortsatte att marknadsföra gruppen genom sitt konto på Facebook även efter det att hon fått uppdraget. Han har samarbetat med Refugees Welcome och har även på andra sätt genom artiklar engagerat sig för t.ex. öppna gränser. Man kan med fog förutsätta att utredningens slutsatser motsvarar henne egna åsikter och närmast utgör en partsinlaga. Vart tog utredningsväsendets objektivitet vägen?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.