Skip to content

Lagföringstiden ska halveras med nytt snabbförfarande - försöket påbörjas efter nyår

Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har gett ett antal myndigheter i upp-drag att initiera en försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål för att snabbare kunna utreda och lagföra vissa typer av brott. Försöks-verksamheten ska starta senast den 31 januari nästa år. 

 

Målet med försöksverksamheten är att lagföringstiden i ett första steg ska kunna halveras för de brott som handläggs inom ramen för snabbförfarandet. I verksamhetens andra steg ska lagföringstiderna kunna kortas ytterligare.

Stöld, narkotikabrott och rattfylleri är exempel på brott som kan hanteras i snabbförfarandet.

Omedelbara utredningsåtgärder i samband med brottet
Snabbförfarandet bygger på förändrade arbetsmetoder och en ökad samverkan mellan aktörerna i rättskedjan. Bland annat förändras polisens arbetssätt i brottsutredande verksamhet och inriktas på omedelbara utredningsåtgärder i samband med brottet.

Misstänkta ska också redan på brottsplatsen kunna få information om när en eventuell huvudförhandling kan komma att hållas i domstol.

Lokalpolisområden först ut
Försöksverksamheten ska lokaliseras till lokalpolisområdena Rinkeby, Solna och Täby i norra Stockholm. Den ska genomföras i samverkan av Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården, Domstolsverket, Attunda tingsrätt och Solna tingsrätt. Brottsförebyggande rådet ska utvärdera verksamheten.

Med omedelbar start påbörjar myndigheterna arbetet med att förbereda försöksverksamheten som ska starta senast den 31 januari 2018 och pågå till den 31 december 2019.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Ännu ett slag i luften. Så trött man blir på politikernas totala brist på insikt ! Förslaget kommer bara att gälla ej häktningsbara brott och straffen blir inte frihetsberövande. Det enda som fungerar är häktning, eftersom den misstänkte är frihetsberövad på sannolika skäl och polis och åklagare har piskan på sej att ha utredningen klar på två veckor. Effektivare än så kan det aldrig bli ! I grövre fall blir det ju omhäktningar men det är ju situationer som inte omfattas av de brott som regeringens förslag avser !

Inkompetensen för att lösa de frågor politikerna och myndigheterna ställs inför är total!

Kompetensen att låtsas som om man är handlingskraftig utan att göra något vettigt är däremot desto större.

HG Wessbergs, Fredrik och Filippa Reinfeldts och Paul Lindquists och andra politikers försök - från vänster till höger - att helt utan ansvar inför skattebetalarna, bygga monument över sig själva är legio.

Såsseriet storsatsar på att låna för att jultomta till alla UTOM de som arbetar och betalar skatt, i brinnande högkonjunktur! Hoppas de på att de förlorar valet??

Att vara "generös" med andras surt förvärvade slantar, arbetande som pensionärer, tycks vara det man satsar på. U.P.A....

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.