Skip to content

Gråt bevisar inte smärta - lärare frias från misshandel mot nioårig skolpojke

Foto: Jessica Gow/TT

Enligt åtalet gjorde det ont när läraren knackade den nioårige pojken i huvudet för att få honom att hålla tyst. Att pojken började gråta bevisar dock inte smärta, anser en oenig tingsrätt som därför friar läraren från åtalet om ringa misshandel.

 

Den 61-årige läraren åtalades vid Södertälje tingsrätt för ringa misshandel. Enligt åtalet hade han "knäppt, knackat eller tryckt" en elev i huvudet med fingrarna under en musiklektion så att smärta uppstod.

Läraren medgav att han med två fingrar hade "petat" på elevens huvud men nekade till att pojken därigenom skulle ha orsakats smärta. Pojken störde lektionen, vilket inte var första gången, och lärarens syfte var att "få pojken att vara tyst".

"Inte van att bli tillrättavisad"
Pojken började visserligen gråta men enligt läraren berodde detta inte på smärta utan på att pojken blev överraskad av tillrättavisningen:

"Pojken blev förmodligen också chockad över att något hände när denne gick över gränsen, eftersom det inte hade hänt något vid tidigare lektioner då han betett sig störande."

Två lärarkolleger som fanns med under lektionen berättade i vittnesförhör att läraren inte hade tryckt särskilt hårt mot elevens huvud - även om ett av vittnena såg hur han "knäckade två fingrar" pojken i huvudet - vilket "inte såg bra ut".

Gråt bevisar inte smärta
Tingsrätten konstaterar att pojken berättat både i förhör och för personal på fritidhemmet att det gjorde ont och att vittnen intygad att han började gråta.

Tingsrätten skriver dock:

"Det kan dock inte uteslutas att MÄ:s (pojkens) reaktion berott på att denne blivit överraskad och chockad. Det är därmed inte tillförlitligen utrett att MÄ förorsakats smärta genom X (den tilltalades) agerande."

Överklagat till hovrätten
Läraren frias därför helt. Tingsrättens ordförande - en rådman - är dock skiljaktig och vill döma honom enligt åtalet.

Domen har överklagats till Svea hovrätt som dock ännu inte har prövat ärendet.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Jag ska berätta om en lumparkompis. Ja, kompis och kompis. Han var från Öland. Vi skulle gå på permis och ölänningen blev stoppad i vakten för att kapellet var så skitigt. Man kunde knappt ana att det hade varit vitt en gång. Han började stortjuta och fick fram att han skulle åka hem till Öland och att hans mamma skulle tvätta kapellet åt honom. Vaktchefens hjärta veknade och han släppte ut honom. Så åkte ölänningen in till Stockholm och söp i tre dagar och kom tillbaka ännu skitigare.

Där ser man vad lite tårar kan hjälpa.

Låter som något som borde ha lösts i dialog mellan skolans ledning, pojkens föräldrar och läraren.

Domstolen kan bara göra saken sämre, aldrig bättre.

Ja i dagens "lättkränkta" samhälle så blev väl den lille pojken så kränkt av att inte få störa lektionen som han ville eller var van vid!
Och nag "lösa genom dialog,," det har vi provat i säkert 20 år och SE vart vi är...
mer lättkränkta och störande ungdomar i skolrummen har vi aldrig haft!
vi måste återupprätta ordningen i skolan för att våra ungdomar ska kunna tillgodogöra sej sin utbildning.
tyväll har dialog och daltande sällan funkat bra. vilket vi ser resultatet nu.

Ja, visst är det viktigt att tillgodogöra sig utbildningen, inte minst i svenska språket. "Sej" är en fisk Rolf.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A5sej

Vissa kan gråta på beställning och detta på ett mycket trovärdigt sätt som ett led i att manipulera sin omgivning och få dem att tycka synd om.
Den skiljaktige rådmannen skulle själv behöva några knackar med fingrar i skallen för att ledningarna där verkar ha dåliga anslutningar/klappkontakt.

Visar återigen på att det brister allvarligt i rättssäkerheten med nämndemanna-systemet där politiker skyddar varandra eller kommunens tjänstemän/uppdragstagare. Det är uppenbart att det är fråga om, i vart fall ringa misshandel. Med anledning av att det är fråga om misshandel av barn, en brottstyp som lagstiftaren på sista tiden aviserat skärpt lagstiftning och det finns en straffskärpningsgrund är min bedömning att det borde bedömts som misshandel av normalgraden.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.