Skip to content

Gråt bevisar inte smärta - lärare frias från misshandel mot nioårig skolpojke

Foto: Jessica Gow/TT

Enligt åtalet gjorde det ont när läraren knackade den nioårige pojken i huvudet för att få honom att hålla tyst. Att pojken började gråta bevisar dock inte smärta, anser en oenig tingsrätt som därför friar läraren från åtalet om ringa misshandel.

 

Den 61-årige läraren åtalades vid Södertälje tingsrätt för ringa misshandel. Enligt åtalet hade han "knäppt, knackat eller tryckt" en elev i huvudet med fingrarna under en musiklektion så att smärta uppstod.

Läraren medgav att han med två fingrar hade "petat" på elevens huvud men nekade till att pojken därigenom skulle ha orsakats smärta. Pojken störde lektionen, vilket inte var första gången, och lärarens syfte var att "få pojken att vara tyst".

"Inte van att bli tillrättavisad"
Pojken började visserligen gråta men enligt läraren berodde detta inte på smärta utan på att pojken blev överraskad av tillrättavisningen:

"Pojken blev förmodligen också chockad över att något hände när denne gick över gränsen, eftersom det inte hade hänt något vid tidigare lektioner då han betett sig störande."

Två lärarkolleger som fanns med under lektionen berättade i vittnesförhör att läraren inte hade tryckt särskilt hårt mot elevens huvud - även om ett av vittnena såg hur han "knäckade två fingrar" pojken i huvudet - vilket "inte såg bra ut".

Gråt bevisar inte smärta
Tingsrätten konstaterar att pojken berättat både i förhör och för personal på fritidhemmet att det gjorde ont och att vittnen intygad att han började gråta.

Tingsrätten skriver dock:

"Det kan dock inte uteslutas att MÄ:s (pojkens) reaktion berott på att denne blivit överraskad och chockad. Det är därmed inte tillförlitligen utrett att MÄ förorsakats smärta genom X (den tilltalades) agerande."

Överklagat till hovrätten
Läraren frias därför helt. Tingsrättens ordförande - en rådman - är dock skiljaktig och vill döma honom enligt åtalet.

Domen har överklagats till Svea hovrätt som dock ännu inte har prövat ärendet.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt