Skip to content

Frias från åtta år gammal utomhusvåldtäkt - trots DNA och konstaterad lögn

Foto: Vidar Ruud/TT

Efter åtta år fick polisen träff i DNA-registret. En man som misstänktes för grov misshandel kunde också misstänkas för en våldtäkt år 2009. Tings-rätten slår fast att de rättsmedicinska fynden bevisar att mannen ljuger men han frias eftersom kvinnans berättelse inte anses helt tillförlitlig till följd av alkoholkonsumtion. 

 

Enligt åklagaren hade 33-åringen våldtagit en kvinna i en park i Malmö för åtta år sedan genom att tvinga kvinnan till samlag med våld. Detta har gått ut på att han "knuffat och hållit fast henne samt tilldelat henne ett flertal slag på kroppen, tagit ett stryptag om hennes hals samt hållit för hennes mun när hon försökt påkalla hjälp".

Kvinnan och mannen kände inte varandra sedan tidigare utan hade träffats av en tillfällighet och börjar samtala för att därefter dricka alkohol tillsammans. 

DNA i trosor och underliv
Brottet anmäldes direkt efter händelsen år 2009 och i samband med en rättsmedicinsk undersökningen säkrades DNA i kvinnans underliv och trosor.

Först i våras - alltså åtta år senare - fick polisen en "matchning" i NFC:s DNA-register i samband med en förundersökning om grov misshandel. Resultatet talade "extremt starkt" för att träffprovet kom från 33-åringen.

Själv har 33-åringen medgett att han hade sex med kvinnan i parken men hävdat att detta skedde frivilligt - och att det inte hade varit fråga om ett samlag.

"Hon skrek åt mig"
Mannen uppger dessutom att han och kvinnan blev ovänner och att hon skrek åt honom i samband med detta.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan inte kunde redogöra för vad hon utsatts för den aktuella kvällen och att detta tyder på att hennes berusning "påverkat hennes omdöme och förmåga att uppfatta händelser korrekt".

Tingsrätten anser därför att kvinnans berättelse inte har varit tillförlitlig på de punkter som är centrala för åtalet. Så här åtta år senare har hon inte heller - "av natuyrliga skäl" - kunnat återge händelsen på ett tillförlitligt sätt.

Bevisar vaginalt samlag
För att beviskravet ska anses uppfyllt måste det  därför ställas "förhållandevis höga krav på styrkan hos den övriga bevisningen som åberopas till stöd för åtalet", skriver tingsrätten.

Tingsrätten slår - i motsats till vad den tilltalade uppger - fast att de rättsmedicinska fynden bevisar att det har handlat om ett vaginalt samlag.

Hörde skrik
Det finns inga ögonvittnen till händelsen. Tingsrätten skriver dock:

"Vittnet V hörde någon skrika på kullen vid tiden för aktuell händelse. V kopplade dock samman skriket med en allvarlig händelse först efter att hon läst i tidningen dagen efter att det varit en våldtäkt i Folkets Park. Hon såg också en ensam person springa från platsen."

Sammantaget ger bevisningen enligt domstolen inte tillräckligt stöd för påståendena om att det verkligen har handlat om en våldtäkt. 33-åringen frikänns därför.

 

 

 

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt