Skip to content

"Främsta ansvaret ligger på deras hemländer" - men regeringen ger projekt om tiggare ytterligare två år

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Behovet av samordning av tiggeri och EU-migranter i Sverige är fortsatt stort och kommer att fortsätta två år till. Samtidigt säger regeringen att hemländer som Rumänien och Bulgarien har det främsta ansvaret.

 

Länsstyrelsen i Stockholm fick förra året ett nationellt uppdrag av regeringen att på nationell nivå samordna arbetet för utsatta EU-medborgare som saknar uppehållsrätt i Sverige.

Nu förlängs uppdraget på grund av det fortsatt stora behovet av "samverkan mellan statliga myndigheter, kommuner och civila samhället".

Avtal med hemländerna
Länsstyrelsen har också arbetat med att upprätta kontaktnät med hemländerna för att kunna "bidra till alternativa, mer långsiktiga lösningar på hemorten".

- Sverige har arbetat aktivt med den här gruppen och regeringen har slutit sociala avtal med både Rumänien och Bulgarien, säger Åsa Regnér (S), ansvarig minister.

- Det främsta ansvaret för dessa människors välfärd är hemländernas, men samtidigt behöver vi ha fungerande samordning kring frågorna här i Sverige. Därför förlängs uppdraget.

En halv miljon kronor
Länsstyrelsen i Stockholm får ytterligare 500 000 kronor för resten av detta året och man ska slutredovisa uppdraget senast den 31 januari 2020.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt