Skip to content

Försäkringskassans tolkning av domen fortsätter gälla - trots kritiken från HFD

Eva Nordqvist är rättschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan gör en alltför långtgående tolkning av rätten till personlig assistans i det nya avgörandet från Högsta förvaltningsdomstolen. Det säger Thomas Bull, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, som själv var med och dömde i målet.

 

Ett flertal nya avgöranden från Högsta förvaltningsdomstolen har resulterat i att allt färre människor har rätt till statlig personlig assistans. 

"Väntetid och beredskap" 
Förra veckan varnade Försäkringskassan för att ytterligare en dom kommer att påverka omkring 6 000 personer som nu får färre assistanstimmar.

Försäkringskassans tolkar Högsta förvaltningsdomstolens avgörande som att  "väntetid och beredskap" inte ska ge rätt till assistans.

Mer konkret handlar detta om tiden när en assistent sover i närheten för att vara beredd att till exempel byta en sond om natten. Då är det bara sondbytet som ger rätt till assistans och inte tiden före och efter.

"Långtgående tolkning av vår dom"
Justitierådet Thomas Bull menar att Försäkringskassan gör en alltför långtgående tolkning av domen. 

- Mot bakgrund av att vår dom handlar om möjligheten att få stöd under en transport och inte om väntetider och beredskapstider så är det en långtgående tolkning av vår dom, säger Thomas Bull till SR.

- Konsekvenserna blir, som Försäkringskassan själva iakttagit, ganska stora och då kan man ju fundera över om man måste göra denna tolkning. 

"Tolkning är orimlig"
Även socialutskottets vice ordförande, Anna-Lena Sörenson (S), är djupt kritisk till Försäkringskassans tolkning.

- Det är orimligt att Försäkringskassan gör en tolkning av en dom om domstolen själv tycker att den är för långtgående. Då borde det finnas utrymme för att göra en mer försiktig tolkning, säger hon till SR.

"Vi har följt domen"
Eva Nordqvist, rättschef på Försäkringskassan, menar dock att myndigheten inte hade kunnat tolka domen på något annat sätt. 

-  Jag anser att vi följer domen och det generella uttalande som görs där. Det här är den tolkningen vi gör, säger Eva Nordqvist till SR.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Rättschefen Eva Nordkvist verkar vara den som styr med järnhand på Försäkringskassan. Hur kommer det sig att hon fått den makten? Hennes tolkning av domen från Högsta domstolen från 2013-12-27 T 2139 -12 som visar på myndighetens ansvar väljer hon att helt ignorera.Hur väljer man ut de domar som är nödvändiga för myndigheten att följa?

Man ska inte ställa grupp mot grupp men man kan inte låta bli att reagera när man vet att det finns socialbidragstagare som sitter på röven år efter år och latar sig och kravlöst kvitterar ut socialbidrag till sig och familjen samtidigt som det finns många som behöver hjälp med sin omvårdnad för att få ett drägligare liv. Dags att göra en liten ändring i Socialtjänstlagen, om det ens behövs, så att dessa personer får börja göra rätt för sig istället för att ligga samhället till last. Dessa personer bör skyndsamt överföras från Socialkontoren till kommunernas Arbetsmarknadsenhet som sedan ger dem arbete inom assistansen och hemtjänsten. Succesivt så ersätts befintlig personal genom naturliga avgångar och uppsägning. Dessa arbeten kräver som regel inte någon utbildning så det är bara att köra igång direkt. Kostnaden har vi redan i och med socialbidragen, det nya är att man bör införa sysselsättningsplikt som motprestation för att folk ska kunna kvittera ut socialbidrag.

Eva Nordqvist verkar inte ha läst vad hennes chef uttalade i sin gästkrönika i senaste nemret av tidskriften Advokaten; läs själva och fundera över vad det innebär att följa HFD:s avgöranden. https://www.advokaten.se/Tidningsnummer/2017/nr-8-2017-argang-83/rattssa...

Obegripligt att FK halsstarrigt kan framhärda i sin tolkning när t o m HFD hävdar att en sådan tolkning ö h t inte kan läsas in i den nu aktuella domen?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.