Skip to content

EU backar i jämställdhet - "vi vill inte ha EU-lagar på området men nu har trycket försvunnit"

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Jonas Ekströmer / TT

Flera länder backar när det gäller jämställdhet. Samtidigt har EU-kommissionen valt att inte ta en ny strategi för jämställdhet. ”Nu har trycket försvunnit och jämställdhetsministrarna träffas inte ens", säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

 

Det är DN som skriver om den nya studien från EIGE, EU:s institut för jämställdhet. Statistiken utgår från en index på 100 som motsvarar full jämställdhet. Sverige når 82.6 och toppar därmed rankingen.

 Mellan åren 2005 och 2015 har EU:s sammanvägda index för jämställdhet ökat från 62 till 66,2 men ökningstakten har minskat.

Det står också klart att jämställdheten till och med har backat i Finland, Grekland, Nederländerna, Polen, Tjeckien och Ungern sedan år 2012.

Syns i hemarbetet
Mest minskar jämställdheten när det gäller gapet mellan hur stor del av hemarbetet som utförs av kvinnor respektive män.

Framstegen i jämställdheten handlar om att kvinnor har fått större politiskt inflytande och tjänar mer.

Jämställdhet är enligt Lissabonfördraget ett av EU:s så kalladen värden. Men från kommissionens håll anser man inte att EU ska prioritera en ny strategi för jämställdhet, skriver DN.

Kritik från Sverige
Sverige har sedan år 2014 - utan resultat - försökt få kommissionen att lägga fram ett förslag om ny strategi.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér är mycket kritisk.

- Vi vill inte ha EU-lagar som rör jämställdhet - den strategi vi hade tidigare utgjordes inte av tvingande dokument utan handlade om målsättningar. Dessa ledde till politiska möten och diskussioner.

- Nu har trycket försvunnit och jämställdhetsministrarna träffas inte ens. Jag är aldrig i Bryssel, säger hon till tidningen.

 

EIGE:s jämställdhetsindex hittar du här.

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt