Skip to content

Efter tacklingen i elithockeymatchen: Åklagare inleder förundersökning om misshandel

Foto: Robert Granström / TT

Svensk åklagare har inlett en förundersökning om misshandel efter den uppmärksannade tacklingen i Champions Hockey League mellan Brynäs IF och det tyska hockeylaget Adler Mannheim.

 

Matchen visades förra veckan på TV och kammaråklagare Joakim Johansson har fattat beslutet efter att ha sätt reprisbilderna från tacklingen.

- Min bedömning när jag tittade på det var att det skulle kunna vara ett brott under allmänt åtal och att det därför skulle inledas en förundersökning, säger Joakim Johansson till SR.

Hockeyorganisationens egen dom blev fyra matchers avstängning - någonting som enligt Joakim Johansson kan komma att vägas in och lindra ett eventuellt straff i domstol.

Att det går att åtala någon för en hockeytackling menar Joakim Johansson att det inte råder något tvivel om.

- Det beror på vilket sätt tacklingen utdelas på, med vilket våld och om man använt klubba. Det jag framförallt tittat på är om det sker som ett led i spelet eller utanför spelet.

- Här ser jag ett kraftigt våld riktat mot huvudet och långt utanför spelet.

Svensk domstol har i tidigare fall kommit fram till att våld under hockematcher kan vara misshandel. Var gränsen går är dock omdiskuterat.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Att testa gränsdragning gentemot social adekvans kan även leda till andra följder. Som "missnöjesanmälningar" vid korrekta tacklingar och liknande.

Kränkta känslor och andra tillkortakommanden ska inte hanteras i rättssalen.

Undrar hur utövare och ledare av ishockey i andra länder kommer att reagera om denne spelare fälls för misshandel efter att ha utdelat en, om än regelvidrig, tackling i Sverige?

Låter som en angelägen uppgift för den hårt ansträngda åklagarkåren ! Frågan är vilka andra misstänkta brott som får stryka på foten.

Visst är det bedrövligt att andra angelägna brottsutredningar blir outredda. Men låt inte den invändningen skymma de faktum att ett överfall är ett överfall, oavsett var det inträffar. Det är bra att domstolarna prövar gränsdragningen här.

Det handlar inte om lätta kränkningar, utan vidriga, regelrätta övertramp och överfall, som om det får fortsätta sannolikt kommer leda till tragisk utfall.

Det är dags att rättsstaten sätter ner foten och inte låter olika fora flytta gränser i olika sammanhang. Behövs kompletterande lagstiftning, så uppmanas riksdagen att gör den.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.