Skip to content

"Domare är jävla syltryggar" - hovrättspresidenten kritisk till riksdagsledamotens uttalande

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och hovrättspresidenten Fredrik Wersäll. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT och Tomas Oneborg/TT

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) får kritik från för sitt uttalande om "jävla syltryggar som sitter i domstolarna". En av dem som har reagerat är hovrättspresidenten Fredrik Wersäll som understryker att "det ska finnas en rågång mellan den lagstiftande och dömande församlingen". 

 

- Ska man använda ordet syltryggar eller inte? Jag vet inte om det är det stora fokuset just nu, säger Hanif Bali till TT.

- Vi har en polis som fått sitt hem beskjutet med automateld. Att då sitta och märka ord, tycker jag inte är den stora faran för rättsstaten just nu, 

"Det är bortom mig..."
Det var i måndags som den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali twittrade:

"Vad är det för jävla syltryggar som sitter i domstolarna? Det är bortom mig hur grovt vapenvåld sedan 1996 med flit varit häktningsbefriat."

Tweeten väckte reaktioner. 

- Jag tycker att Hanif Balis tweet var olämplig, säger Tobias Billström som är Moderaternas gruppledare i riksdagen till TT.

"Konstitutionella förutsättningar"
Fredrik Wersäll, president för Svea hovrätt, reagerar också på Hanif Balis uttalande.

- Vad gäller språkbruket så vill jag bara säga att jag utgår från att såväl vi i domstolarna som våra politiker respekterar de grundläggande konstitutionella förutsättningarna, nämligen att det ska finnas en rågång mellan den lagstiftande och dömande församlingen, säger han till TT. 

"Debatten om ordval sekundär"
Hanif Bali menar att debatten om hans ordval är sekundär. Problemet handlar istället om att personer med skarpladdade vapen ibland inte häktas:

- Det är helt orimligt, för det finns möjlighet i lagen att både anhålla och häkta någon som blir gripen med ett skarpladdat vapen. Det är en praxis som domstolarna måste tillämpa. Man kan göra det med gällande lagstiftning men det görs inte i massor av fall

- Jag tycker att det är grymt märkligt att det är en så avslappnad inställning i domstolarna, att man inte ger särskilda häktningsskäl när människor grips med skarpladdade vapen.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt