Skip to content

Även planerade "sexmöten" med barn på nätet kriminaliseras - nya lagen börjar gälla vid årsskiftet

Foto: Damian Dovarganes/TT

Vid årsskiftet skärps brottet "kontakt med barn i sexuellt syfte" - så kallad grooming. Den nya bestämmelsen innebär att tidpunkten för när kontaktförsöket blir kriminellt läggs tidigare. Dessutom skärps maxstraffet från ett till två års fängelse.

 

Bestämmelsen om "grooming" infördes år 2009 och för att rekvisiten ska vara uppfyllda krävs i dagsläget att förövaren dels föreslår en träff med barnet och dels gör någonting mer för att träffen verkligen ska bli av.

Efter skärpningen kommer brottet att vara fullbordat på ett tidigare stadium: redan den som föreslår en träff med barn i sexuellt syfte kommer att göra sig skyldig till brott.

Förutsättningen är att det går att bevisa att avsikten med mötet är att begå ett sexuellt övergrepp.

Syftet med skärpningen är i första hand förebyggande då det ska bli lättare att förhindra att en förövare och ett barn träffas. Bakgrunden är att Brottsförebyggande rådet har larmat om att lagen från 2009 inte har fungerat som den var tänkt.

Dessutom höjs maxstraffet från ett års fängelse till två års fängelse.

Lagen ska gälla kontakter som syftar till sexualbrott vid såväl fysiska möten som möten över internet och lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2018.

 

 

 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt