Skip to content

Advokatbyrån riktar hård kritik mot TV4 - men VD:n har "fullt förtroende" för sin ledning

Casten Almqvist. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Advokatbyrån Setterwalls utredning riktar hård kritik mot TV4 för att inte ha agerat tidigare på de uppgifter som kommit fram om kränkande särbehandling på redaktionen som arbetat med Martin Timell. Men trots kritiken sitter alla chefer på TV4 kvar.

 

"Det har i utredningen konstaterats att det förekommit allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön på Äntligen hemma-produktionen."

Det skriver advokatbyrån Setterwalls i sin utredning av TV4:s prestigeproduktion.

"Fullt förtroende"
Men TV4:s ledning sitter kvar och försvarar sig med att man "sjösatt" en handlingsplan kallad "Nollmissionen" och lovar att man nu tar tag i problemen.

- Jag har fullt förtroende för min ledning, säger Casten Almqvist, VD för TV4, till Expressen.

- Jag vet att de chefer det handlar om känner en skuld i och ett ansvar för det här.

- Nu riktas hela vår gemensamma kraft till att få full klarhet i det som skett och säkerställa att det inte kan förekomma framöver, skriver Casten Almqvist i ett mejl till Expressen. 

Oberoende granskning
Setterwalls anlitades av TV4 tidigare i höst för att göra en oberoende granskning av hur TV4 och produktionsbolaget Meter Television hanterat problemen kring produktionen "Äntligen hemma" och dess programledare Martin Timell. Detta efter att det kommit fram uppgifter om sexuella trakasserier och andra kränkningar.

Utredaren på advokatbyrån har gått igenom dokumentation och intervjuat ett 30-tal personer.

"Vredesutbrott och trakasserier"
TV4 och produktionsbolaget Meter får svidande kritik för sin underlåtenhet att agera och vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö, och för hur man hanterat uppgifter om sexuella trakasserier.

Advokatbyrån skriver:

"Sammanfattningsvis har det framkommit uppgifter om kränkande språkbruk och skämt, vredesutbrott och nedsättande omdömen från XX. Detta har legalt sett utgjort kränkande särbehandling och trakasserier enligt arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen, vilket arbetsgivaren haft ett ansvar att utreda och åtgärda."

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt