Skip to content

Tio år efter nya lagen - polis och åklagare begär allt färre rättsintyg

Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att utvärdera användningen av rättsintyg och föreslå åtgärder för att öka antalet rättsintyg. 

 

År 2006 genomfördes rättsintygsreformen som gav Rättsmedicinalverket huvudansvaret för att utfärda rättsintyg.

Nu ska Statskontoret utvärdera reformen med fokus på varför antalet utfärdade intyg har minskat - och i vilken omfattning som rätsintygen inhämtas av polis och åklagare. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) hoppas att analysen ska leda till förslag på åtgärder som kan bidra till att fler rättsintyg av hög kvalitet utfärdas

- Regeringen ser allvarligt på vålds- och sexualbrott och bevisningen måste hålla högsta kvalitet. Jag ser fram emot Statskontorets slutsatser som kan bidra till bättre brottsutredningar, säger justitieminister Morgan Johansson.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

"- Regeringen ser allvarligt på vålds- och sexualbrott och bevisningen måste hålla högsta kvalitet. "
Som det fungerar nu så räcker det med en person som blåljugande kan krysta ur sig en historia som "bär det självupplevdas prägel,fri från motsägelser etc för att skicka någon i fängelse på några år.
Ingen stödbevisning behövs utan MÄ utsaga kan räcka.

Håller helt med dig Anton. Vi är tillbaka vid häxbränningens tid med de beviskrav som gäller. Naiva domare tror inte att en del människor tokljuger bara för att de kan.

"Regeringen ser allvarligt på vålds- och sexualbrott". Finns det några brott som regeringen inte ser allvarligt på? Jag har inte någon gång hört annat än valfläsk och politiskt korrekta uttalanden.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.