Skip to content

Tandläkare lurar patienter och myndigheter - dyra och onödiga behandlingar minskade med 30 procent

Foto: Jessica Gow/TT

Riksrevisionen har granskat överutnyttjande av det statliga tandvårdsstödet. Granskningen visar att många tandläkarmottagningar fuskar genom att genomföra dyra behandlingar - trots att det inte alltid behövs. Nu vill Riksrevisionen att Försäk-ringskassan stärker kontrollen.

 

- Tandläkarna har ett informationsövertag gentemot såväl patient som Försäkringskassan om vilken behandling som är nödvändig. Försäkringskassan måste därför säkerställa väl fungerande kontroller för att motverka överutnyttjande, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Riksrevisionens granskning genomfördes tillsammans med Uppsala universitet och Försäkringskassan.

700 fick brev
I undersökningen lät man hälften av de drygt 700 tandläkarmottagningar som ingick motta ett brev med information om att en viss typ av kostbar behandling i efterhand skulle kontrolleras av Försäkringskassan.

Av dem som mottog brevet minskade användningen av den aktuella behandlingen till förmån för en mindre omfattande - och för tandläkaren mindre lönsam - behandling.

Förändringen i behandlingsmönster var tydligast bland de största privata tandvårdsmottagningarna, där användningen av den aktuella behandlingen minskade med cirka 30 procent.

Förstärkta sanktioner
Riksrevisionen rekommenderar nu Försäkringskassan att förbättra sin kontrollverksamhet. Försäkringskassan ska även i högre grad rikta kontroller mot tandläkare där överbehandling kan förväntas förekomma. 

Riksrevisionen anser dessutom att regeringen bör överväga förstärkta sanktioner mot konstaterat överutnyttjande.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt