Skip to content

"Oprofessionellt och oacceptabelt" - asylsökande har svårt att komma i kontakt med sina ombud

Ett stort antal asylsökande har svårt att få träffa eller ens komma i kontakt med sitt juridiska ombud under asylprocessen. Amnesty vill nu att migrationsverket ställer krav på asyljuristerna.

 

Ekot rapporterade i somras att det finns många juridiska ombud som företräder fler än hundra asylsökande samtidigt. Ett hundratal asylsökande har nu trätt fram och berättat om sina problem med juridiska ombud.

"Helt oacceptabelt"
Flertalet av de asylsökande vittnar om att det är näst intill omöjligt att komma i kontakt med sitt ombud. Även vid viktiga skeenden i asylprocessen, som vid intervju eller överklagan.

Nu riktar Amnesty skarp kritik mot detta.

- Vi känner igen detta och vi hör det ofta. Det är faktiskt helt oacceptabelt,  säger Madelaine Seidlitz, jurist med ansvar för flyktingfrågor på Amnesty till SR.

- Att inte träffa den asylsökande på sitt kontor i god tid, jag menar då en vecka eller två innan man ska på den muntliga asylutredningen på Migrationsverket, är oprofessionellt och det borde inte vara acceptabelt. 

Inga krav ställs på ombuden
Migrationsverket förordnar juridiska ombud åt asylsökande. Ombuden plockas ur ett register med jurister som anmält intresse för att ta sig an asylärenden.

Det står den som uppfyller de generella kraven på kompetens fritt att anmäla sig till registret. 

Utöver den generella kompetenskraven ställs inga krav på att ombuden ska träffa klienterna i god tid före utredningen. Det säger Magnus Bengtsson som är processägare på Migrationsverket.

- Vi kan inte ställa kravet att de ska träffas innan utredning eller i vilken grad de ska träffas. Biträdet har fått i uppgift att tillvarata klientens intresse, så de äger frågan, säger han till SR.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt