Skip to content

Miljardregn över byggindustrin - 73 500 nya bostäder ska få byggbonus av staten

Foto: Björn Larsson Rosval/TT

Över 200 kommuner har ansökt om att få ta del av regeringens så kallade byggbonus. I potten ligger 1,8 miljarder kronor och regeringen anser att bonusen har fått en "stimulerande" effekt på bostadsbyggandet.

 

I april 2016 fattade regeringen beslut om en bonus på 1,85 miljarder kronor. Pengarna gick till 111 kommuner som fick dela på summan under förra året.

73 500 nya bostäder
Kommunerna hade gemensamt gett startbesked för totalt 49 624 nya bostäder för perioden 1 augusti 2015 till 1 augusti 2016.

Den nuvarande ansökningsrundan gäller stöd för perioden 1 augusti 2016 till 1 augusti 2017 och av ansökningarna framgår att kommunerna gemensamt gett startbesked för totalt cirka 73 500 bostäder.

För att få ta del av byggbonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

- Det är bra fart på bostadsbyggandet. Intresset att söka stödet har ökat rejält. Regeringens byggbonus bidrar till att kommunerna nu planerar för fler bostäder och tar ansvar för bostadsförsörjningen, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Besked om en månad
Följande 16 kommuner; Örebro, Växjö, Västerås, Uppsala, Umeå, Sundbyberg, Stockholm, Nacka, Malmö, Linköping, Karlstad, Kalmar, Järfälla, Helsingborg, Göteborg och Botkyrka har angivit att de gett starbesked för över 1 000 bostäder under tolvmånadersperioden.

Boverket beslutar nästa månad vilka kommuner som kommer att beviljas stöd.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt