Skip to content

"Låt kommunerna anställa egna poliser" - men frågan splittrar Moderaterna inför partistämman

I dag börjar Moderaternas partistämma och en rad av Moderaternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser. Partiets rättspolitiske talespersone Tomas Tobé säger dock nej till förslaget.

 

Frågan om kommunala poliser har debatterats flitigt sedan polisens omorganisation. Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderaterna i Södermanland, är en av dem som flitigast driver frågan.

- Det är ju uppenbart att polisens positioner måste flyttas fram för att vi ska kunna stävja otryggheten framför allt i vissa utanförskapsområden, säger Erik Bengtzboe, förbundsordförande i Södermanland till SR.

- Då behöver den nuvarande organisationen kompletteras med något som ger möjlighet att vara där långsiktigt och arbeta långsiktigt. Det skulle kommunala poliser kunna vara en lösning på. 

För få poliser på gator och torg
Sedan drygt 50 år tillbaka är polisen i Sverige statlig. Inom Moderaterna har det under den senaste tiden höjts allt fler röster för att kommunerna ska få anställa egna poliser.

Inför partistämman argumenterar nu företrädare för ett flertal länsförbund för att detta ska bli en del av partiets nya partipolitik.

Det är för få poliser som patrullerar på gator och torg, anser till exempel Moderaterna i Skåne, det näst största länsförbundet.

Torbjörn Tegnhammar, som är i kommunalråd i Malmö, menar att kravet förenar både storstad och glesbygd.

- Vi ser ju vilka brott som våra kommuninvånare drabbas av, vi hör ju vad de säger. Det är ofta dessutom så att det är kommunpolitiker som blir ställda till svars för otrygghet och brottslighet. Därför behöver vi också ha verktyg.

Partiet oense i frågan
Frågan om kommunala poliser är infekterad inom partiet. Moderaterna i Stockholms län, det största förbundet, finns bland motståndarna till förslaget.

Riksdagsledamoten och före detta polisen och rådmannen Anti Avsan menar att kommunala poliser är en ineffektiv åtgärd.

- Det här blir ju en splittring av en enhetlig verksamhet, som jag tycker ska vara statlig, av principiella skäl. Eftersom det ytterst är en del av statens organiserade våldsanvändning, säger han.

Även Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger nej till kommunala poliser.

- Vi har ju problem i dag med att inte bara vardagsbrottslighet förblir olöst. Jag får påminna om att vi har en diskussion nu som handlar om att polisen inte ens hinner utreda våldtäkter tillräckligt snabbt.

- Det är ett symptom på att vi har en polis som inte leds på ett bra sätt, som har för lite resurser och där vi har för dåliga löner till poliserna, säger han till SR.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

En kommunal polis.
Nu när den nya polisorganisationen funnits i snart tre år höjs röster för en kommunal polis och rösterna växer sig allt starkare.
Hela problemet har sin grund polisens nya organisation som skulle föra polisen närmare medborgaren. Den nya myndigheten skulle ha kortare beslutsvägar och en plattare organisation.
Så blev det inte och nu kan man hålla Dan Eliasson ansvarig för detta, men inte då. Då var han nytillsatt för att leda den nya polisorganisationen rätt. Från början blev allt fel och denna byråkrat var inte mäktig sitt uppdrag.
Nu har han suttit på sin rumpa i nästan tre år och sett verksamheten gå åt h-vete utan att göra något.
Han kunde ha påtalat för regering och riksdag att polisverksamheten förföll och blev bara sämre och sämre. I stället har han hela tiden sagt att polisverksamheten går åt rätt håll och inom sex månader kommer den att bli bättre. Det har gått åtminstone fem 6-månadersperioder utan att något blivit bättre.
Före den senaste omorganisationen fanns nästan hundra procent av poliserna i de olika myndigheterna och distrikten. Nu finns mindre än 50% kvar av dessa poliser men de har samma område, samma brottslighet och samma banditer. 50% av poliserna har med hull och hår svalts av regionerna och NOA som tycks bottenlösa när det gäller behov av administratörer och byråkrater. Nu har Eliasson avgivit ett löfte där målsättningen är 50% av poliserna skall finnas i polisområden och lokalpolisområden. 50%!?!
Är det någon som inte förstår varför kommunerna vill ha egna kommunala poliser?
Ett första steg på en kommunal polis är alla de väktare som ansvarar för ordning och säkerhet i många kommuner.

Poliser ska utses genom allmänna val. Folket måste fritt få välja och kunna avsätta dåliga poliser.

Jag tror det kan var en bra lösning med en kommunal poliskår som sköter trafikövervakning, småbrott av allehanda slag emedan "FBI" tar sig an de knepiga fallen. Det säger sig självt att en nationell polisorganisation inte kommer att göra något åt inbrott och småstölder.

Jag förstår mej inte på politikerna. Dom kan ju inte enas om någonting. Naturligtvis skulle ett tiggeriförbud och kommunala poliser verkligen innebära att vi i Sverige kan känna oss tryggare och hoppfulla för framtiden. Det behöver vi för att klara de stora akuta problem som vi ändå har ! Nu är det bara splittring också i partierna och det går i princip inte att åstadkomma någonting.

Motståndet mot kommunala poliser är kompakt också från vänstern , polischeferna och framför allt polisförbundet. Det är uteslutet att införa kommunala och det är inte heller nödvändigt. Felet är att Eliasson totalt misslyckats med att föra ut poliserna i lokalpolisområdena- till verksamheten ute bland människorna. Det var ju den bärande tanken i den nya organisationen.

Poliserna vill inte ha de arbetsuppgifterna och nu gör de allt för att hitta andra arbetsuppgifter där eller söka sej högre upp i organisationen med lättsammare och mera stimulerande arbetsuppgifter. Det kom massor av kompetenta poliser till centrala tjänster och till NOA. Då blev det stora hål i lokalverksamheten och detta blev ett alibi för lokalpolischeferna då de skulle förklara varför det inte kom ut några poliser till människorna- som lovat ! Nu skall man massutbilda unga poliser för att fylla luckorna men de är bara intresserade av blåljus och gripanden eller att direkt sätta sej på kontor !

Sammanfattningsvis måste lokalpolitiker, Riksdag och Regering sätta piskan på Eliasson så att poliserna kommer ut till människorna lokalt. Då är det ju fullständigt meningslöst att bråka om det skall vara lokala eller kommunala poliser !

Att införa kommunal polis är att gå tillbaka till tiden före 1965. Läs gärna på varför man ansåg det var bäst att förstatliga polisen. Kan inte låta bli att återkomma till följande: En sjuåring vet vad polisen är för något men de allra allra flesta stannar med den kunskapen. I debatten framkommer hela tiden en stor okunskap om polisen och rättsväsendet. Mycket av felaktigheterna verkar vara politiskt motiverade. Man skriver och säger att polisen anhållit en person. FEL Åklagarmyndigheten anhåller en misstänkt person. Polisen griper personen. Var finns den svenska kravallpolisen? Är det någon som vet var den är stationerad? Just det. Sverige har ingen kravallpolis. Det är vanliga poliser som måste klä sig i skyddsutrustning för att skydda sammankomster av olika slag. Det är farligt när politiker tror att de vet bäst hur en verksamhet fungerar men saknar kunskapen. Tyvärr har polisen fått chefer som är tillsatta för sin politiska hemvist och inte för att de har kunskap att leda polisarbetet.

Ska man tolka det som att kommunerna får anställa poliser till sitt område genom att erbjuda marknadsmässiga löner och locka till sig poliser för att jobba i deras område så är jag för det! Ett sätt att få upp polisernas löner och skapa ett lönekuvert som är värt besväret!

I Uppsala Kommun har man bolagiserat parkeringsövervakningen. Parkeringsvakterna har stor befogenhet beroende på att grundsyftet med övervakningen var inte att dra in pengar till kommunen, utan det var av ordningsskäl som befogenheterna utformades i lag. Nu använder man lagen för att dra in pengar till Kommunen. Man minskar antalet p-platser och ökar P-förbudszonerna, allt för att göra det svårare för bilisterna att parkera legalt. Samma sak med kommunal polis, det kommer inte att dröja länge innan kommunen vill ha del av penningböterna eftersom "poliserna är ju anställda av oss". Följden skulle bli ett DDR-light där inte de kriminella skulle jagas, utan de personer som slänger papper och inte tar upp hundbajset som blir föremål för böter odyl.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.