Skip to content

"Låt kommunerna anställa egna poliser" - men frågan splittrar Moderaterna inför partistämman

I dag börjar Moderaternas partistämma och en rad av Moderaternas länsförbund vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser. Partiets rättspolitiske talespersone Tomas Tobé säger dock nej till förslaget.

 

Frågan om kommunala poliser har debatterats flitigt sedan polisens omorganisation. Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderaterna i Södermanland, är en av dem som flitigast driver frågan.

- Det är ju uppenbart att polisens positioner måste flyttas fram för att vi ska kunna stävja otryggheten framför allt i vissa utanförskapsområden, säger Erik Bengtzboe, förbundsordförande i Södermanland till SR.

- Då behöver den nuvarande organisationen kompletteras med något som ger möjlighet att vara där långsiktigt och arbeta långsiktigt. Det skulle kommunala poliser kunna vara en lösning på. 

För få poliser på gator och torg
Sedan drygt 50 år tillbaka är polisen i Sverige statlig. Inom Moderaterna har det under den senaste tiden höjts allt fler röster för att kommunerna ska få anställa egna poliser.

Inför partistämman argumenterar nu företrädare för ett flertal länsförbund för att detta ska bli en del av partiets nya partipolitik.

Det är för få poliser som patrullerar på gator och torg, anser till exempel Moderaterna i Skåne, det näst största länsförbundet.

Torbjörn Tegnhammar, som är i kommunalråd i Malmö, menar att kravet förenar både storstad och glesbygd.

- Vi ser ju vilka brott som våra kommuninvånare drabbas av, vi hör ju vad de säger. Det är ofta dessutom så att det är kommunpolitiker som blir ställda till svars för otrygghet och brottslighet. Därför behöver vi också ha verktyg.

Partiet oense i frågan
Frågan om kommunala poliser är infekterad inom partiet. Moderaterna i Stockholms län, det största förbundet, finns bland motståndarna till förslaget.

Riksdagsledamoten och före detta polisen och rådmannen Anti Avsan menar att kommunala poliser är en ineffektiv åtgärd.

- Det här blir ju en splittring av en enhetlig verksamhet, som jag tycker ska vara statlig, av principiella skäl. Eftersom det ytterst är en del av statens organiserade våldsanvändning, säger han.

Även Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger nej till kommunala poliser.

- Vi har ju problem i dag med att inte bara vardagsbrottslighet förblir olöst. Jag får påminna om att vi har en diskussion nu som handlar om att polisen inte ens hinner utreda våldtäkter tillräckligt snabbt.

- Det är ett symptom på att vi har en polis som inte leds på ett bra sätt, som har för lite resurser och där vi har för dåliga löner till poliserna, säger han till SR.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt