Skip to content

Länsstyrelsen stoppar tiggeriförbudet - "passivt insamlande av pengar stör inte allmän ordning"

Vellinge kommun får inte införa ett lokalt tiggeri-förbud. Det har länsstyrelsen beslutat. "Vi kons-taterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas". 

 

Nyligen beslutade politikerna i Vellinges kommunfullmäktige att införa ett tiggeriförbud på sex platser i kommunen med stöd av lokala ordningsföreskrifter.

Tanken var att förslaget skulle börja gälla vid årsskiftet.

Förslaget har gått vidare till länsstyrelsen, som nu har utrett om beslutet är förenligt med den lag som reglerar lokala ordningsstadgar - ordningslagen. Länsstyrelsen säger nej till Vellinge kommun.

 Har inte stört den allmäna ordningen
- Kommunen har inte kunnat visa att ett "passivt insamlande av pengar" har stört den allmänna ordningen, säger Ola Melin, länsöverdirektör.

Han förklarar att kommunen enligt lagen bara får införa ordningsföreskrifter om sådant som faktiskt stör den allmänna ordningen.

- I de handlingar som vi har tagit del av redovisas enstaka klagomål, men då är de riktade mot själva tiggeriet och handlar mer om ett upplevt obehag än en ordningsstörning, säger han till Sydsvenskan.

 Kommunalrådet besviken
Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) är besviken och menar att beslutet är märkligt.

- Jag tycker att beslutet är märkligt. Det finns andra bestämmelser i de lokala ordningsföreskrifterna där man inte har efterfrågat underlag varför vi inför vissa regler. Exempelvis har vi alkoholförbud på vissa platser som inte ifrågasätts på samma sätt.

 - Där har vi aldrig tidigare fått krav på att vi ska redovisa att vi fått in synpunkter från medborgare som upplever störningar, säger hon till Sydsvenskan. 

Överväger att överklaga beslutet
Frågan om ett lokalt tiggeriförbud lanserades av Vellingemoderaterna i mitten av augusti och förslaget har backats upp av både Liberalerna och Sverigemoderaterna.

Nu funderar Moderaterna på att överklaga Länsstyrelsens beslut. 

- Vi får titta på det. Men det här påverkar ju hela kommunsveriges möjligheter att jobba lokalt med ordningsregler. Det kan tala för att vi ska överklaga det här, säger Carina Wutzler (M).

Oppositionen emot förslaget 
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya Listan har varit emot förslaget. Även Amnesty International har engagerat sig i frågan och menar att förbudet strider mot mänskliga rättigheter.

Föreningen har samlat in 2 500 namnunderskrifter mot ett tiggeriförbud.

- Vi kan inte stödja en lagstiftning för att jaga fattiga. Alla måste få bestämma om och hur man vill ge, har Angela Everbäck (MP) tidigare sagt till tidningen.

Moderaterna vill ha nationellt tiggeriförbud
För några veckor sedan presenterade Moderaterna sitt nya kriminalpolitiska program på riksplanet.

Bland annat kräver man fler poliser, skärpta straff och ökat brottsförebyggande arbete.

En annan punkt i programmet är ökade åtgärder mot tiggeri. M vill införa ett nationellt tiggeriförbud, motverka otillåtna bosättningar och arbeta för ett samordnat grepp i frågan inom EU.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt