Skip to content

Information från signalspaning ska användas även vid förundersökning - rådman utreder det juridiska

Foto: Bertil Ericson/TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) har gett en utredare i uppdrag att föreslå lagändringar som gör det möjligt för polisen och Säpo att få underrättelser från signalspaning parallellt med pågående förundersökningar.

 

- Det är problematiskt att polisen i dag inte delges underrättelser från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet om det pågår en förundersökning om den företeelse som signalspaningen gäller, säger Morgan Johansson.

Även om det pågår en förundersökning behöver Säkerhetspolisen till exempel underrättelserna i sin verksamhet för att förebygga, förhindra och upptäcka terrorism.

Idag finns det legala skäl till att information från signalspaning inte förs in i förundersökningar: informationen skulle då enligt huvudregeln bli offentlig när åtal väcks och även om den skulle kunna beläggas med sekretess så skulle den tilltalade ha rätt att ta del av den.

Mikael Forsgren, chefsrådman vid Umeå tingsrätt, har fått i uppdrag att utreda möjligheterna till lagändringar för att bland annat underlätta säkerhetspolisens terrorbekämpning.

Utredarens förslag ska innehålla den begränsningen att underrättelser från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet inte får användas i förundersökningar. Utredaren ska utifrån sitt förslag även analysera om nuvarande regler om tillsyn är tillräckliga.

- Syftet med utredningen är inte att man ska få signalspana i fler fall än i dag utan att polisens tillgång till underrättelseinformation ska säkerställas, säger Morgan Johansson.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Så, man diskuterar alltså på fullaste allvar ett avskaffande av den där lilla petitessen med att behöva domstolstillstånd för hemlig teleavlyssning, och att de då gäller vissa specifika personer/telefoner?

Allas Internettrafik kan idag avlyssnas av FRA och nu vill man alltså kunna ta in den informationen i förundersökningar och då förmodligen använda den som bevis i rättegångar.
Med tanke på vilken kapacitet underrättelsetjänsterna idag har till långtidslagring av trafik så behöver det inte ens handla om att avlyssna specifika misstänkta personer utan kan likaväl handla om att man fiskar efter blivande misstänkta, eller tar fram sparat material långt i efterhand.

Var det inte precis det här man sa att FRA-lagen inte alls handlade om när den infördes...?

Dina farhågor verkar överdrivna. Läser man artikeln (som fått en missvisande rubrik) framgår det nämligen att underrättelserna/informationen inte ska få användas i förundersökningar.

Och?
De som är seriösa, ärliga och följer lagen har väl inget att frukta?
Kom inte med något snack om Storebror!
Det är bara skurkarna som behöver vara rädda.

En fruktansvärt naiv inställning, det är inte alls bara skurkarna som behöver vara rädda. Se dig omkring, det räcker att man har fel åsikt, kön eller hudfärg eller att antingen uppgifterna eller lagstiftningen lite kreativt feltolkas. Utöver det så verkar polis och rättsväsende läcka som ett såll, så det är inte bara polisens hantering av informationen man behöver vara rädd för.

Andreas!
Var det någon som sade naiv?
För några år sedan var jag med en kompis i London.
När vi kom hem var Aktuellt/Rapport oerhört upprörda över att man blev fotograferad ett antal gånger under en dag i London.
Kändes ganska tryggt skulle jag viljan säga.
Vem bryr sig om två gubbar som spankulerar runt i stan?
Inte ens om vi hade haft fel fruar med oss hade någon brytt sig.
Vad skulle kunna hända den som inte gjort något olagligt?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.