Skip to content

Hårdare straff för att hota en journalist - "drabbar demokratin"

Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet. Foto: Janerik Henriksson / TT

Straffet vid hot mot journalister borde skärpas. Det föreslår Miljöpartiet och hänvisar till forskning som visar att journalister avstår från att bevaka händelser på grund att risk för hot.

 

- När journalister hotas drabbas det inte bara den enskilda personen utan det drabbar i förlängningen demokratin och det fria mediet, säger hon till Sveriges Radio. 

Miljöpartiet lyfter nu frågan om hårdare straff när journalister utsätts för hot, våld och trakasserier. Frågan tas upp i veckans "blocköverskridande samtal" om demokrati som statsminister Stefan Löfven (S) har tagit initiativ till.

Enligt en undersökning vid Göteborgs universitet avstår journalister ibland från att bevaka och rapportera om händelser på grund av risken för hot. 

Annika Hirvonen Falk är Miljöpartiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet. Hon förväntar sig att ett förslag presenteras inom kort, rapporterar SR.

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Journalister ska inte ha någon juridisk gräddfil,de ska behandlas som alla andra.
Att vara murvel som utsätter sig för risker är ett frivilligt val.

Och vem ska betraktas som "journalist" då?

Är det hon som i sin yrkesutövning utan utbildning under åratal har skrivit artiklar o gjort reportage

eller

är det han, den nykläckta studenten från Journalisthögskolan, som anländer som praktikant en månad på Expressen?

Miljöpartiet fortsätter att roa och att underhålla oss alla.

Det hänger givetvis på vem som innehar den rätta *värdegrunden*, ingenting annat.

Det kommer att vara fortsatt fritt fram att hota och misshandla journalister med livslång erfarenhet men som arbetar för fri alternativmedia.

Varför inte hårdare straff när journalister blir hotade?
Vi har eller har snart hårdare straff vid brott mot sexuellt avvikande, mot minoriteter, mot blåljuspersonal, mot barn, mot kvinnor, mot olika religionsutövare osv osv så varför inte också mot journalister. Vi har ju snart hårdare straff mot det mesta och då får vi börja om igen med ännu hårdare straff, som måste bli ännu hårdare. Straffspiralen är igång och snart så…. Livstid för alla.

Finns det någon yrkesgrupp som är så bra på att tycka synd om sig själva som journalister? Minns Persson och Schibbye ( s k frilansjournalister) som tog sig in illegalt i Eritrea, frotterade sig där med terrorister och sedan fick hela Journalistsverige att börja gråta kollektivt då de stackars pojkarna hade hamnat i fängelse. I fängelse! De var ju journalister! Skulle de inte ha rätt att bryta mot Eritreas lagar i sitt jätteviktiga journalistiska arbete? Ingen slump att det här förslaget kommer från miljöpartiet (50% av SVT-anställda röstar tydligen på MP). Vi andra tycker att svin som ger sig på sjukvårdspersonal och räddningstjänst istället ska ha hårade straff.

Tror dessa journalister att dom skull ha nåt slags monopol på att vara nyhetsinformatörer?
och därigenom tycka sej besitta lite högre värde än alla oss andra?
Eller sitta över lagen?
det intressanta är ju också hur dessa journalister skriker rakt ut när de blir utsatta för sina egna metoder.. då vill man inte vara med längre utan åberopar sitt "monopol" på journalistik
och hävdar Fake-news på allt som inte stämmer överens med deras egen inställning.

Inför då hellre straff för "icke objektiv beskrivning" i nyhetsflödet så kommer de inte att
få så många irriterade mail och hot.
.

Vad är en journalist? Jag har ett utgivningsbevis men aldrig skrivit en rad. Är jag journalist då?

Möjligen kan lagstiftaren skriva en lag i stil med att den som hotas eller utsätts för våld pga något den skrivit så ska det betraktas allvarligare.

Alla ska ju vara lika inför lagen så varför skulle journalister vara mer värda.Hänga ut folk i lokala tidningar är dom bra på.Det är många som drabbas hårt och får sitt anseende skadat av journalister.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.