Skip to content

Hårdare straff för att hota en journalist - "drabbar demokratin"

Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet. Foto: Janerik Henriksson / TT

Straffet vid hot mot journalister borde skärpas. Det föreslår Miljöpartiet och hänvisar till forskning som visar att journalister avstår från att bevaka händelser på grund att risk för hot.

 

- När journalister hotas drabbas det inte bara den enskilda personen utan det drabbar i förlängningen demokratin och det fria mediet, säger hon till Sveriges Radio. 

Miljöpartiet lyfter nu frågan om hårdare straff när journalister utsätts för hot, våld och trakasserier. Frågan tas upp i veckans "blocköverskridande samtal" om demokrati som statsminister Stefan Löfven (S) har tagit initiativ till.

Enligt en undersökning vid Göteborgs universitet avstår journalister ibland från att bevaka och rapportera om händelser på grund av risken för hot. 

Annika Hirvonen Falk är Miljöpartiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet. Hon förväntar sig att ett förslag presenteras inom kort, rapporterar SR.

  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt