Skip to content

"Hans råhet går utöver det mesta" - därför får våldtäktsmannen mer än straffmaximum

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 41-årige mannens övergrepp mot de två flickorna "skiljer sig enligt tingsrättens bedömning relativt markant från jämförbara mål". Hans "hänsynslöshet och råhet går utöver det mesta". Tingsrätten går därför över straffmaximum för varje enskilt brott och dömer mannen till tolv års fängelse.

 

Den 41-årige mannen åtalades vid Uppsala tingsrätt för en rad sexbrott mot två flickor - grov våldtäkt vid 39 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn, övergrepp i rättssak, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

"Ska skära halsen av din katt"
Vid de grova våldtäkterna ska mannen ha varit våldsam och bland annat hotat en av flickorna med att han skulle strypa hennes syster och skära halsen av hennes katt.

Mannen har erkänt samtliga gärningar. Han har själv hänvisat till vaga och begränsade minnesbilder men samtidigt "gett uttryck för att i alla delar bekräfta målsägandenas uppgifter" som i sig anses vara fullt trovärdiga och tillförlitliga.

Går utöver det mesta
Den ena flickan har kontinuerligt utsatts för övergrepp under två års tid och tingsrätten skriver bland annat:

"Som målet i övrigt är det en skakande bild som framkommer om hur MÄ:s (en av flickornas) tillvaro tett sig under den tid som hon blivit utsatt för övergrepp av X (den tilltalade). Som åklagaren har anfört har X agerande vid den aktuella gärningen, men också i övrigt, präglats av en särskild hänsynslöshet och råhet som går utöver det mesta."

För att ytterligare understryka "den oerhört förtvivlade situation" som flickorna har befunnit sig i pekar tingsrätten på att mannen berättat om hur han övervägt att begå självmord.

Upphetsad av våld
Han ska bland annat ha bett den ena flickan att vara med när han slängde sig framför tåget och att följa med honom till skjutbanan för att skjuta honom med hans gevär.

Tingsrätten anser att det finns en stor mängd försvårande omständigheter:

"Tingsrätten framhåller här särskilt det förhållandet att utredningen entydigt visar att X blivit upphetsad av att målsägandena kämpat emot och protesterat samt av att använda våld och hot mot dem i en omfattning som knappast varit nödvändig för att genomföra själva övergreppen." 

Skiljer sig från andra mål
Tingsrätten slår fast att det finns förutsättningar att gå över maxstraffet för varje enskilt brott - där alltså tio års fängelse för grov barnvåldtäkt är maxstraffet.

Tingsrätten skriver:

"Det nu aktuella fallet skiljer sig enligt tingsrättens bedömning relativt markant från jämförbara mål. Gärningarna har riktat sig mot MÄ i relativt låg ålder. Vidare har allvarligt, och i vissa fall farligt, våld förekommit i olika situationer i direkt syfte att skada, skrämma och kränka målsägandena samt, under övergreppen, för att öka X sexuella njutning."

Miljonskadestånd
I förmildrande riktning talar mannens medverkan under utredningen, enligt tingsrätten.

Mannen döms därför till tolv års fängelse och totalt 1 050 000 kronor i skadestånd till flickorna.

 

 

 

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt