Skip to content

Facken stämmer staten - tjänstemän ska inte tvingas välja mellan flytt och uppsägning

Staten anser att anställda på myndigheter är skyldiga att flytta när myndigheten omplaceras till annan ort. Vill den anställde inte flytta så får han eller hon säga upp sig. Detta är orimligt enligt facket - som nu stämmer staten. 

 

- Människor har ett nätverk och man är inte flyttbar på det sättet, det är ett väldigt gammaldags synsätt, säger Lena Emanuelsson förhandlingschef för offentliga förhandlingsavdelningen på Jusek till SR.

Facken stämmer staten
Det är facken ST och Jusek som har stämt staten vid Arbetsdomstolen. Målet handlar om sju medlemmar på Fastighetsmäklarinspektionen som regeringen flyttar från Stockholm till Karlstad i december.

Frågan i målet är om de anställda är skyldiga att utföra sitt jobb både i Stockholm och i Karlstad om det inte står något om anställningsort i anställningsavtalen.

- Vi gör gällande att arbetstagarna har arbetsskyldighet på den nya orten. Vill man inte följa med för man säga upp sig själv, säger Arbetsgivarverkets biträdande chefsjurist Hedda Mann som är statens ombud i målet.

Skillnad mellan att säga upp sig och att bli uppsagd
Att säga upp sig själv ger ekonomiska nackdelar jämfört med att bli uppsagd, till exempel kortare uppsägningstid och karenstid i a-kassan.

- Om det förväntas, om jag tar en anställning på en statlig myndighet, att jag ska följa med och vara arbetsskyldig någon annanstans i landet, då ska det vara uttalat mellan parterna. Nu är det ganska många myndigheter som ska flyttas och då är det här en fråga som får större betydelse, säger Lena Emanuelsson på Jusek till SR.

Domen blir vägledande
Regeringen har bestämt att elva myndigheter med över 500 anställda ska flytta från Stockholm till andra orter. Domen i Arbetsdomstolen blir därmed viktig. För staten kan det bli dyrt med uppsägningstider på upp till ett år om domstolen väljer att gå på fackets linje. 

- Konsekvensen blir att staten i sin roll som arbetsgivare säger upp arbetstagarna och då får arbetstagarna en längre uppsägningstid, och det medför ökade kostnader för staten, säger Hedda Mann.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Hoppas verkligen att facken vinner denna tvist. Självklart ska det stå i anställningskontraktet att man accepterar att flytta runt till andra orter om arbetsgivaren så kräver. Det finns många exempel på när arbetsgivare utnyttjar sin makt och struntar i arbetsrättsliga lagar och regler. Att inte ens staten respekterar sitt eget regelverk är skrämmande.

Men sjuka och skadade tvingas ju flytta för att få arbete och kunna försörja sig Är inte detta något liknande? Varför agerar inte facken för deras rättigheter?

Vad står det i de sjukas "anställningskontrakt" då?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.