Skip to content

Anonyma vittnen splittrar Moderaternas partitopp - men frågan förs vidare till partistämman

Tomas Tobé, Moderaternas fd partisekreterare och numera partiets rättspolitiska talesperson, får mothugg från Maderaternas nya partisekreterare tillika juristen Gunnar Strömmer. Foto: Jessica Gow/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Moderaternas ledning svänger och öppnar nu för att tillåta anonyma vittnen i rättegångar. Det är ett av de förslag på det rättspolitiska området som har lagts fram inför veckans partistämma.

 

Inför Moderaternas partistämma, som inleds på torsdag, har partistyrelsen lagt fram en rad nya förslag på det rättspolitiska området.

Det mest uppmärksammade är förslaget om att personer som vittnar i domstol, i undantagsfall, ska ha rätt att vara anonyma.

- Det är klart att det i någon mening är ett avsteg kring mycket av den rättspraxis vi har på området i Sverige. Men jag tycker att det är viktigt att man får lägga in att det här ska ha ett lägre värde som bevis när domstolar tittar på det, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna till SR.

- Problemet är ju att väldigt många människor känner att man inte kan vittna, och det betyder också att vi inte kan lagföra många av de här gängkriminella. Då är vi beredda att titta på den här möjligheten, men det här är en svår fråga. Det är en balansgång.

Partistyrelsen oenig om förslaget
En rad ledamöter i Moderaternas partistyrelse har argumenterat mot den nya hållningen, däribland patisekreteraren och juristen Gunnar Strömmer. 

Anonyma vittnen skulle "innebära en långtgående inskränkning av rättsstatliga principer", anser Gunnar Strömmer, liksom bland andra Östergötlands förbundsordförande Christian Gustavsson som också har reserverat sig mot beslutet.

- Jag tycker att det måste finnas ett antal principer i en rättsstat och en av dem är att den är som är åtalad måste i domstol kunna ta del av bevisningen mot en eller kunna bemöta den, säger Christer Gustavsson till SR.

- Det finns en helt grundläggande princip som jag tycker att man passerar när man tillåter anonyma vittnesmål i domstol.

Ungdomsförbundet är emot förslaget
Även Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa vill att partiet ska överge det nya förslaget.

- Huvudproblemet blir ju att man kan anklaga åt höger och vänster och vem som helst i princip. Men jag ser det här också som att öppna Pandoras ask, om vi börjar att tumma lite på rättsstaten, vart blir slutet i så fall? Det är därför jag har reserverat mig.

Debatten om anonyma vittnen på Moderaternas stämma väntas bli högljudd och Benjamin Dousa tror att det faktum att den nye partisekreteraren ogillar förslaget kan spela roll för ombuden.

- Det är så klart väldigt tungt att Gunnar Strömmer ställde sig bakom och faktiskt var pådrivande för den här reservationen. Och det skulle väl kunna innebära att utskottet faktiskt får en majoritet mot förslaget.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt