Skip to content

Vill du bli chef för HD, HFD eller Svea hovrätt? Nu är tjänsterna ute på annons

Förhandlingssal i Högsta domstolen. Foto: Lars Pehrson/TT

Just nu är några av landets absoluta toppjobb för jurister möjliga att söka. Fram till den 24 sep-tember kan man inkomma med ansökan till tjänsterna som ordförande för Högsta domstolen, ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen och hovrättspresident för Svea hovrätt.


Dessutom sökes en ny hovrättspresident för Hovrätten för övre Norrland. Ansökningstiden för den tjänsten löper ut något tidigare, den 18 september, rapporterar Dagens Juridiks systerpublikation Legally Yours.

Vakanserna beror på väntade pensionsavgångar vid ungefär samma tidpunkt.

Helene Lövung, kanslichef för Domarnämnden, konstaterar att det här är första gången som det ska tillsättas en ny president för Svea hovrätt sedan systemet med öppna ansökningar infördes.

Den nuvarande presidenten Fredrik Wersäll tillträdde år 2008.

- Ja det här är första gången. Och det är likadant med tjänsten på Högsta förvaltningsdomstolen. Däremot har tjänsten ordförande för Högsta domstolen varit utannonserad tidigare, säger hon till Legally yours.

Hur har intresset varit så här långt?

 - Man kan väl säga att det är avvaktande. Jag tror att det finns en försiktighet i hur man bedömer när man ska söka. Vi förstår att det finns ett intresse hos flera. Men man avvaktar.

Ser ni någon förändring i intresse sedan det öppna antagningsförfarandet infördes? Har det blivit mer accepterat att söka?

 - Jag tycker att de som anser sig kunna komma ifråga - de söker. Ingenting tyder på att man, i någon större grad, avhåller sig. Men det kan säkert finnas någon som avstår.

 

 

Här kan du se de utlysta tjänsterna.

 Läs mer på Legally yours.

 

Peter Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

12 comments

Nej tack, jag är inte alls intresserad. Har helt andra planer med mitt liv än att leva som tråkig byråkrat. Hoppas ingen går på detta simpla lockbete. Så lågt.

Det är väl typ 5-6 personer i hela landet som kan vara aktuella för dessa tjänster. Rätt onödigt att söka för en vanlig dödlig

Ha, ha, ha, nu tänkte du fel. Det måste ju finnas ett närmast oändligt antal jurister med gedigen parti- och departementsbakgrund - och det är väl det som räknas...

Jag kan ta jobbet! Har 0 högskolepoäng i juridik men hur svårt kan det vara, liksom? Kan Eliasson så kan jag.

Nu har väl i och för sig Eliasson både juristexamen och departementsbakgrund.

Funderar på att slänga in en ansökan. Är lite less på mitt nuvarande jobb. Bäst att lämna innan det blir uppror. Helst Svea men kan nöja mig med HD.

Gud förbjude att det blir någon gammal politruck som söker men det finns ju oroväckande pigga sådana som kan känna sig manade tex. fd. justitieministrar.

Tusan jag skulle kunnat ta jobbet men synd att man saknar juristexamen, för att när det kommer till juridiken så kan jag ganska mycket :/

Har man inte rätt partibok så göre man sig inte besvär.

Man måste väl vara kvinna för att söka och ha någon möjlighet?

Kvinnliga jurister är generelllt skickligare, har högre betyg och är bättre vitsordade än sin manliga kollegor. Dessutom är fler jurister kvinnor.

Kanske dags för nytänkande chefer som faktiskt klarar av att styra upp verksamheterna och fokusera på samt praktiskt genomföra kärnuppgifterna?