Skip to content

Utredning om återfallsrisken - ska personer som har en relation med sitt brottsoffer få frigång?

Foto: Hasse Holmberg/TT

Kriminalvården utreder återfallsförebyggande insatser för personer som utsätter närstående för våld. Som en del i arbetet hölls nyligen en intern hearing där man bland annat diskuterade frigång för personer som fortfarande har en relation med sitt brottoffer.

 

I våras fick Kriminalvården i uppdrag att utreda återfallsförebyggande insatser för personer som utsätter närstående för våld.

Som ett led i arbetet hölls nyligen en intern hearing där medarbetare från Kriminalvården och företrädare från Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse och Rättsmedicinalverket diskuterade frågan.

Hearingen satte fokus på  på bland annat förövarna, brottsofferperspektivet, behandling och riskbedömningar.

- Förövarperspektivet har länge varit eftersatt i det öppna samhället, så det finns mycket att lära av Kriminalvårdens arbete, säger Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare.

- Det är till exempel väldigt intressant att ta del av hur Kriminalvården arbetar med säkerhet och partnerkontakt.

En av de frågor som diskuterades var om man ska släppa en klient på frigång till hemmet när man vet att det finns en pågående relation med brottsoffret.

Utredningens resultat ska redovisas för regeringen senast den 1 juni 2018.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

3 comments

Är inte det här en rätt märklig diskussion? Jag utgår ifrån att "männen" man talar om sitter i fängelse pga våldsbrott mot sin partner. Trots det vill partnern fortsätta förhållandet och då ska mannen straffas med frigångsförbud. Om partnern lagt in o skilsmässa och man väntar på bodelning etc kan jag förstå resonemanget men om hon VILL att han kommer hem, varför ska då staten sätta käppar i hjulet?

"varför ska då staten sätta käppar i hjulet"
Staten har ansvar för att den intagne inte producerar fler brottsoffer, varse sig de är frivilliga eller inte.

Då borde staten hjälpa brottsoffret att byta lås mm.