Skip to content

Tillträdesförbud för elva fotbollssupportrar - polis och åklagare har särskilt "snabbspår"

Foto: Anders Wiklund/TT

Polisen i Stockholm har i samverkan med åklagare belagt elva personer med så kallat tillträdesförbud till fotbollsmatcher sedan i våras. Detta enligt principen om ett så kallat "snabbspår".

 

- Snabbspåret är ett projekt inom den nationella idrottstrategin och innebär i korthet snabbare konsekvenser på oönskad handling, säger Carina Berg vid Polismyndigheten.

Sedan i våras arbetar polisen i region Stockholm med ett nytt arbetssätt gentemot personer som bryter mot lagen i samband med fotbollsmatcher.

Genom "snabbspåret" kan polisen pröva om någon direkt ska beläggas med tillträdesförbud till fotbollsmatchen, ett beslut som då fattas av en åklagare som sitter med och arbetar tillsammans med polisen vid den aktuella matchen.

Hittills har elva personer blivit belagda med tillträdesförbud. Arbetssättet bygger på att man använder ett så kallat ”snabbspår”.

Den brottslighet som de elva personerna har gjort sig skyldiga till har bland annat rört sig om eldning med så kallade ”bengalisk eldar”, vilket är ett brott mot ordningslagen.

Det nya arbetssättet ingår i den nationella idrottsstrategin som togs fram för ett antal år sedan av Samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet.

Då både Polisen och Åklagarmyndigheten ser fördelar med arbetssättet ska Polisen sprida metoden till andra delar av landet.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt