Skip to content

"Tack Sverige - jag hade aldrig kunnat bli jurist i ett flyktingläger i Mellanöstern..."

KRÖNIKA - av Nasrin Ghanbari, nybliven jurist från Stockholms universitet

 

Jag kom till Sverige som en 18-årig flicka, utan någon skolgång bakom mig. Jag växte upp i ett flyktingläger i Irak.

Som tjej och äldst i en syskonskara om sex barn fick jag inte gå i skola och blev istället förpassad till att ta hand om mina syskon och hemmet. Jag lyckades emellertid att på egen hand lära mig tala och skriva flera språk, däribland arabiska och engelska.

Väl i Sverige förstod jag att jag befann mig i ett helt annat samhälle som skiljde sig fundamentalt från det samhälle jag kom ifrån.

Jag brukar beskriva de två samhällena som stenåldern och det moderna samhället, det senare beskriver förstås det svenska samhället. Liknelsen av det tidigare samhället med stenåldern har sin grund i de enkla förhållandena vi levde under ifråga om exempelvis boendeförhållanden samt det vardagliga livet i övrigt som var oerhört enkelt och anspråkslöst.

I Sverige förstod jag snabbt att barn och flickor hade ett värde, att jag hade ett värde, och inte var något redskap som jag alltid hade trott. Jag förstod också att i Sverige fanns möjligheter att bli vad man ville, att man var fri att gifta sig med vem man ville och att respekt är något man gör sig förtjänt av.

Det var några fundamentala saker som jag snabbt tog till mig och genast kunde identifiera mig med. Det var de svenska värderingarna som jag kunde identifiera mig med.

Jag blev snabbt integrerad och bestämde mig för att vara en del av det svenska samhället. Jag lärde mig mina rättigheter och också mina skyldigheter som samhällskontraktet innebär mellan mig som svensk medborgare och Sverige. Den tacksamhet mot Sverige, som tagit emot mig där jag kan verka som en människa med värde och för de möjligheter jag fått erhålla, är mycket stor.

Jag bestämde mig snabbt för att min lojalitet alltid skulle vara med Sverige. Därför har jag alltid gjort mitt yttersta för att inte ligga det svenska samhället till last. Att alltid arbeta och göra det plikttroget. Att följa de svenska lagarna och respektera samt värna de demokratiska principerna Sverige bygger på.

Det faktum att jag saknade ekonomiska förutsättningar och hade föräldrar som var analfabeter skulle inte få utgöra ett hinder eller en ursäkt för att inte bli en del av samhället. Jag förstod att om man bara ville göra rätt för sig som människa är allt möjligt.

Idag har jag ännu en anledning att tacka Sverige och kan med stolthet konstatera att Sverige inte enkom bidragit till att jag kunnat leva som en människa som har ett värde och är fri, utan också att det möjliggjort en klassresa för mig eftersom jag för några veckor sedan tog mina sista poäng på juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Det hade inte varit möjligt om jag fortfarande befunnit mig i ett flyktingläger någonstans i Mellanöstern. För allt detta vill jag tacka Dig, mitt land, Sverige!

Det kan inte ha undgått någon som läser min text att den främsta orsaken till publiceringen är att tacka Sverige för de möjligheter jag fått som individ. Det föreligger emellertid en ytterligare grund för min berättelse.

Min förhoppning är nämligen också att min historia skall kunna inspirera andra barn och unga som kommer till Sverige, och som jag gjorde, saknar vissa förutsättningar i livet, att kämpa för att lyckas i det nya landet.

En förutsättning för detta är emellertid att man är villig att betrakta det nya landet som sitt eget och har en vilja att efter bästa förmåga bidra till det.

 

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Då får vi hoppas att du INTE som så många andra före dig, drar utomlands "eftersom skatterna ju är så höga här...."

Lycka till med din juristexamen och hoppas att din karriär kan vara förebild för många andra!

Tack Nasrin,

Jag blir positivt berörd av din artikel. Den ger en bild av ett positivt Sverige, som gör skillnad för människor som kommer till vårt land för att få skydd och skapa sig en framtid. Samtidigt säger den mycket om Dig, vilken inre styrka och kraft du har. Tack för att du delat detta med oss. Jag önskar dig all lycka i din framtida juristkarriär.

Tack för att du delar med dig Nasrin och all lycka i din karriär som jurist!

Stort grattis och bra jobbat!

Grattis!

Grattis till examen! Och tack för en inspirerande historia. Det är synd att media inte förstår värdet i att lyfta fram berättelser som dina, istället för att bara mata ut allt dåligt och alla brott som migranter gör. Jag har flera exempel på personer med liknande bakgrund som din bland de företag jag arbetar med. Bl.a. två flyktingkillar som lyckades bygga upp ett företag som omsätter 80 MSEK och sysselsätter väldigt många människor. Det är sådana här berättelser som ska inspirera yngre migranter till studier och arbete, inte gangsters med Hublot och 22 tums fälgar.

Lycka till i arbetslivet!

Jag blir positivt berörd av din artikel. Den ger en bild av ett positivt Sverige, som gör skillnad för människor som kommer till vårt land för att få skydd och skapa sig en framtid. (Samtidigt säger den mycket om Dig, vilken inre styrka och kraft du har)

Åke Man: -Köper inte detta. Vad Nasrin skriver är ju snarare att vissa som kommer lyckas o andra
misslyckas. De som fastnar i Bergsjön Rosengård Runkeby är ju bra bevis på detta.

Och de som lever kvar i eller flyttar till vad Nasrin kallar stenålderssamhällen (t ex från
flyktingläger) är ju ytterligare bevis på - sett efter Nasrin o industri/västkulturer misslyckanden.

Magnus: "Jag har flera exempel på personer med liknande bakgrund som din bland de företag jag arbetar med. Bl.a. två flyktingkillar som lyckades bygga upp ett företag som omsätter 80 MSEK* (och sysselsätter väldigt många människor*. Det är sådana här berättelser som ska inspirera yngre migranter till studier och arbete, inte gangsters med Hublot och 22 tums fälgar).

Utgår från att Du även syftar på rimlig lönsamhet - då är det så (vilket är min uppfattning)
att människovärdet o jämställdheten sitter i plånboken o bankboken*. Antonia Axellsson
Johnson o Elisabeth Massi är väldigt jämställda men de har också stooooraa inkomster o
bankböcker.

O de med 80 mkr i omsättning kan köpa - o gör det - justa bilar med 22" fälgar o guldHublot.

Vet en framgångsrik invandrarkrögare som har guldhublot och vi kan ju ta libanesen som grossade klockor o köpte Ur & Penn - han skaffade hus i djurholm o ferrari eller lambo
UTAN ATT VARA KRIMINELL

Framgång/lycka är väl att må bra o vara frisk - kunna betala räkningar** - skaffa det man vill ha** efter sina egna behov - ha fungerande förhållande (om man har eller vill ha sådant) -
(o i detta ruttna penningsamhälle spara o få pengar över* - det verkar ju vara vad allt går ut på**)

* att människovärdet sitter i plånboken o bankboken o inte i grundlagen visas ju av engelska programmet Kronofogden Knackar På - den som INTE har pengar o Kan Betala Åker baaraa uuut från sitt boende på 1 timme

** så är det ju i penningsamhället

Stort grattis och välkommen. Du är ett bevis på att man kan lyckas om man är envis och har viljan.

Varsågod, i den mån mina skattepengar har bidragit! Det är roligt att höra att du använt dig av och uppskattar de möjligheter svenskt medborgarskap ger. Jag hoppas också att du kan vara en förebild för andra unga invandrare, särskilt flickor.

Uppvuxen i flyktingläger, anländ till sverige i vuxen ålder och utan tidigare utbildning eller tradition av utbildning i familjen lyckades du ändå ta juristexamen. Det säger en del om kraften inom dig och om den råstarka begåvning som kunde gått förlorad om du aldrig fått chansen.

Jag skulle gärna läsa mer om din livsresa. Har du funderat på att skriva en bok?

Grattis och bra kämpat!

Begreppet bra jobbat är på ett sätt otillräckligt i sammanhanget men på ett annat sätt beskriver det precis vad Du har gjort - sett möjligheterna och tagit dom! Ser fram emot att höra mer om Din karriär.

Vill även passa på att gratulerar till examen - Ditt första jobb som jurist hägrar och jag är helt säker på att Du har en spännande karriär framför Dig. Kör hårt, lycka till behövs inte.

Som jurist, kommer du vidta åtgärder mot de som höll dig tillbaka i ditt tidigare liv? Det skulle sätta ett intressant prejudikat. Du verkar, till skillnad från många av dina olyckssystrar, ha kapaciteten och energin som krävs för en sådan åtgärd så i viss mån är det din medmänskliga skyldighet att stå upp för dem som inte kan stå upp för sig själva.

Vilken härlig berättelse, tack för att Du delar med dig. Vilken tur att vi fick Dig. Skriv gärna en bok om din resa i livet, den vill jag läsa. Jag kan gissa att många små val du gjort till slut blev ett stort val. Lycka till i dina framtida arbeten.

Man får hoppas att din lojalitet till Sverige är så stor att du väljer att åtminstone inte delta som advokat i den organiserade kedjemigrationen.