Skip to content

"Risken uppenbar för ännu mer integritetskränkande frågor" - hör Anne Ramberg om samtyckeslagen

"Man kommer att nödgas ställa frågor som är långt mer integritetskränkande än de frågor man ställer idag". Se klippet där Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kommenterar regeringens planer på en samtyckeslagstiftning.

 

Se hela avsnittet av Veckans Juridik här >>

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Att en målsägare i sexbrottmål får ingående frågor som syftar till att grundligt och rättssäkert undersöka sanningshalten i åklagarens påstående ser jag inte som särskilt stötande i jämförelse med de bilder på Lisa Holm i klädskåpet som fanns i FU i det målet.

Anton den värste, jag fattar inte att dom orkar köra med sitt skitsnack om att det kommer att ställas mer frågor, för det har ingen som helst betydelse ifall frågorna skulle bli fler eller mer djupt gående , för det har att göra med att männen just kommer att kunna dömas på de där djupgående frågorna om kvinnan råkat påstå att det vid ett så kallad visst nytt moment saknades ett nytt samtycke, så skall mannen helt plötsligt ha gjort sig skyldig till brott. Detta börjar kännas mer som sådana där barnspel man köper till barn i leksaksbutiker. Det låter mer som en lek, än lagar och regler. Det börjar mer gå över till aja baja, inte göra så, eller aja baja det där var skönare, du borde fortsatt på det sättet, men du frågade inte och gick över till ett annat moment, och enligt den nya lagen skall du anmälas. Vad är detta för mega trams!

Första gångn jag helt håller med Ramberg.

Problemet med samtyckeslagstiftningen är ju att den tilltalade måste bevisa sin oskuld. I teorin ska en person kunna säga ingenting under hela Fu och om det enda som finns är målsägandens ord så ska rätten fria. Det har gått alldeles för långt redan och man kan hoppas att politikerna sansar sig och inte går med på den här hysterin.

Samtyckeslagstiftningen är regeringens försök att införa en motsvarighet till det rättsvidriga och sexistiska Title IX, inte bara inom utbildningsväsendet utan i själva lagstiftningen. Dvs den tilltalade ska inte dömas utifrån bevisning eller ens dennes egna handlingar utan på rättens, åklagares och utredares fördomar om vad denne kan tänkas ha gjort.

Ja så är det, och ingen nämner något om vad detta kommer innebära för oskyldigt dömda, vilket åtminstone advokatsamfundet borde göra vilket jag tycker är märkligt. Det talas bara om att målsägande kommer att tvingas svara på fler frågor och får det att låta som att det är katastrofen i det hela. Katastrofen är däremot om målsägande medvetet eller omedvetet råkar påstå att motpartnern missat att ställa en ny fråga vid ett visst skeende som hon kallar för nytt moment i deras sexakt. Nu känns inte längre som man talar om brott, utan det handlar mer om ett robot aktigt samlag, fast där människor särskild män blir måltavlor för minsta lilla uppfattning, svek, ånger o.s.v dessa typer av kvinnor som normalt sett lades ner kommer träda fram ännu mer,och nu är det istället det som det kommer att handla om, det vill säga hur nöjd kvinnan varit i samlaget och inte om brott verkligen begåtts. Då landar man på klippet med Söders hjältar, det blir verklighet utav detta ,och då får vi hoppas att alla män anmäler om de kvinnan utför oralt samlag i ett nytt moment utan att ha inhämtat , en blink, ett ja, eller ett högt ja, eller ett kroppsligt så kallad ja.

https://www.youtube.com/watch?v=rh2H6kBbH3I

Det är en bra lagändring som kommer att förändra normbildningen. Sex utan samtycke är aldrig acceptabelt och det är bra att få fokus på den frågan.

Sedan kommer det fortfarande vara bevissvårigheter, men att det skulle vara mera integritetskänsligt att hålla förhör än det redan är idag tror jag inte ett dugg på. Jag undrar ens om Anne Ramberg själv har varit försvarare i en våldtäktsrättegång. Hennes argument låter som de man hörde på 80 och 90-talet.

Åklagaren, det är bra nu att männen kan börja anmäla vid avsaknad av samtycke ifall en beröring skulle ske då mannen anser det vara ett nytt moment utan att ha hunnit tacka ja. Det är även bra att kvinnornas falska polisanmälningar kommer bli ännu tydligare än vad de redan är, för nu kommer fler våga utföra falska anmälningar. Att det kommer ställas fler frågor, eller vilka frågor som kommer ställas har ingen som helst betydelse, då antalet oskyldigt dömda män kommer att öka oavsett vilka frågor som ställs.