Skip to content

Rätt att tvinga länder ta emot flyktingar - Ungern och Slovakien förlorar i EU-domstolen

En grupp på drygt 40 syriska och afghanska flyktingar, ihoptryckta i en båt gjord för tio, närmar sig den grekiska ön Lesbos, sensommaren 2015. Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Det var förenligt med EU-rätten att låta alla medlemsländer dela på ansvaret för flyktingarna under flyktingkrisen. Det slår EU-domstolen fast.

 

Medlemsländernas migrations- och inrikesministrar röstade hösten 2015 för att en omfördelning av 120 000 flyktingar som anlänt till Grekland och Italien.

Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien röstade emot förslaget.

Ungern och Slovakien valde att ta frågan vidare till EU-domstolen där de hävdade att beslutet saknade rättslig grund och varken var ändamålsenligt eller nödvändigt för att hantera migrationskrisen.

Ändamålsenligt
Men domstolen slår nu fast att beslutet är förenligt med EU-rätten.

Domstolen skriver bland annat att beslutet var ändamålsenligt.

"Det kan inte anses vara uppenbart att mekanismen för omplacering av ett stort antal personer som har ett tydligt behov av ett internationellt skydd, som föreskrivs i det angripna beslutet, utgör en åtgärd som uppenbart inte kan bidra till att uppnå detta mål."

Slovakien argumenterade mot beslutets ändamålsenlighet genom att påpeka att antalet faktiska omplaceringar varit lågt.

Domstolen svarade med att det låga antalet kan ha sin förklaring i en rad omständigheter som ministerrådet inte kunde förutse, bland annat vissa medlemsstaters bristande samarbetsvilja.

Kan bli böter
- För de länder som vägrat att ta emot flyktingar enligt omfördelningsprogrammet kan det bli tal om böter, säger
EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos, rapporterar Europaportalen.

- Om de länder som inte alls tagit emot, eller inte gjort det på länge, inte ändrar sig under de kommande veckorna kommer vi överväga att ta det sista steget och dra Polen, Ungern och Tjeckien inför EU-domstolen.

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt