Skip to content

Poliser vill förbjuda skottsäkra västar – "skulle få avkylande effekt på gängkriminella"

Foto: Fritz Schibli/TT

Ett förbud mot skottsäkra västar skulle ha en nedkylande effekt på de konflikter som resulterar i ”gangsterskjutningar”. Det skriver tre poliser i en debattartikel i DN.


De tre poliserna arbetar med underrättelsearbete i Region Syd: sektionschefen Patrik Andersson och de båda gruppscheferna Sven Delin och Pernilla Persson.

Enligt författarna är skyddsvästen en förutsättning för att gängkriminella ska våga röra sig utanför hemmet och fortsätta med sin brottsliga verksamhet.

”Vi inom underrättelsetjänsten vill gärna beröva gängkriminella denna falska psykologiska trygghet.” 

Det är rimligt att personer som lever under hot vill bära skyddsväst men det finns fler alternativ. Hotade personer kan också få skydd om de berättar om hotbilden för polisen, skriver författarna.

”Denna logik gäller dock inte för kriminellt belastade personer som har ett intresse av att fortsätta med sin verksamhet. Tar vi bort möjligheten för en kriminellt belastad person att röra sig fritt i miljön så återstår endast möjligheten att, exempelvis, gömma sig hemma eller lämna den kriminella miljön där hotet finns. Detta har en avkylande effekt i pågående konflikter.”

Skott mot huvudet
Enligt debattförfattarna gör användandet av skyddsvästar att skadorna i gängrelaterade konflikter troligtvis blir värre.

De skriver att skyddsvästarna i det enskilda fallet kan rädda liv men att fenomenet med västar gör att kriminella tar risker som de annars inte skulle våga ta.

Polischeferna beskriver skjutningar där gärningspersonerna riktat ett flertal skott mot huvudet för att försäkra sig om att döda offret som antas bära skyddsväst. 

Behöriga grupper
Människors rätt att få bestämma över sina egna kläder bemöter debattförfattarna genom att kategorisera skyddsvästen
som ett funktionellt plagg som bara vissa behöriga grupper får bära.

”Vi tillåter, exempelvis, inte i dagsläget att obehöriga får gå runt i uniformer och kalla sig väktare. En ordningsvakt har en tydlig arbetsuppgift och behöver en viss utrustning för att kunna utföra sin tjänsteutövning.”

Ett eventuellt förbud mot skyddsvästar jämförs också med dagens maskeringsförbud.

"Trots en mycket tungt vägande lagstiftning gällande mötesfrihet bestämde lagstiftaren att maskering vid våldsamma upplopp var ett så allvarligt problem att det var tvunget att samhället tydligt markerade mot denna begränsade grupp individer."

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt