Skip to content

"Polisen prioriterar inte vardagsbrotten här" - Malmö tingsrätt i topp över antalet häktningar

Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Malmö tingsrätt har haft över 1 000 häktningsför-handlingar i år. Det är flest i landet, trots att man bara är landets fjärde största tingsrätt. "Vi har inte mycket bötesmål, polisen prioriterar inte de enkla vardagsbrotten", säger tingsrättens chef Eva Wendel Rosberg.

 

Fram till mitten av september i år har Malmö tingsrätt hållit 1 056 häktningsförhandlingar. Under samma tid har landets största tingsrätt, Stockholms tingsrätt, haft 770  häktningsförhandlingar. 

- Vi är den fjärde största tingsrätten, men vi ligger i topp när det gäller antalet häktningsförhandlingar, säger Eva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmö tingsrätt, till Sveriges Radio.

Belastande för tingsrätten
Förhandlingarna är prioriterade framför andra mål eftersom det handlar om personer som är föremål för frihetsberövande.

Att tingsrätter har många häktnigsförhandlingar innebär därför ofta att andra avgöranden får stå tillbaka. 

- Det är klart att det är belastande för oss, säger Eva Wendel Rosberg. 

"Tung kriminalitet i Malmö"
Eva Wendel Rosberg menar att Malmö Tingsrätt allmänt sett har tyngre mål än andra tingsrätter och att detta kan vara en förklaring till det stora antalet häktningsförhandlingar

- Vi har inte mycket bötesmål, polisen prioriterar inte de enkla vardagsbrotten. Vi har skjutningar, vi har mord, vi har allvarlig kriminalitet i Malmö och där lägger polisen resurser.

- Då blir det en tyngre målstock, en tyngre kriminalitet som så småningom hamnar hos oss när det väcks åtal. 

Fest antal häktade
I slutet av förra veckan hade åklagarkammaren i Malmö 71 personer häktade, kammaren i Göteborg 55 och City åklagarkammare i Stockholm 36.

De senaste åren har tingsrätterna i Malmö och Göteborg regelbundet toppat statistiken för antalet häktningsförhandlingar.

- Antingen är det så att Malmöpolisen och tullen griper fler personer och vi anhåller fler personer, än man gör i resten av Sverige, eller så är det så att de sitter längre tid här, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Malmö, till SR.

Långa utredningstider ökar antalet häktningsförhandlingar
Enligt Eva Wendel Rosberg ökar antalet omhäktningsförhandlingar när åklagarna måste invänta olika utredningar innan åtal kan väckas.

- Det kan inte rimligen bli så att man sitter längre häktad än vad straffet i slutändan kan bli om det blir åtal och det leder till en fällande dom, säger Eva Wendel Rosberg.

 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt