Skip to content

Polisen anmäler sig själv - fotograferade åhörares legitimationer vid mordrättegång

Rättegången om morden i Hallonbergen startade igår i Stockholms tingsrätt. Foto: Jessica Gow/TT

Medan besökarna till mordrättegången gick igenom den obligatoriska skyddsvisitationen vid Stockholms tingsrätt fotograferade polisen deras legitimationer. Polisen har nu anmält sig själv för tjänstefel.

 

Händelsen inträffade i samband med den uppmärksammad mordrättegången i Stockholms tingsrätt igår. Polisen ska också ha bett vissa av åhörarna att visa sin legitimation, vilket står i strid med svensk lag.

Till DN uppger polisens presstalesperson, kommissarie Lars Byström, att polisen själv har gjort en anmälan om tjänstefel.

"Speciell rättegång"
På frågan om polisen ville kartlägga personer med kriminell bakgrund svarar Byström:

- Det är en liten speciell rättegång med tre stycken mord och det kan finnas en hotbild på den här förhandlingen. Så - ja, det kan vara en tänkbar motivbild, men det får särskilda åklagarkammaren utreda.

Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt, menar att polisen inte har följt gällande bestämmelser.

- Jag har aldrig varit om att polisen genomfört ID-kontroller vid en rättegångsförhandling och inte heller att polisen har fotograferat legitimationer i samband med en rättegång, säger Adelswärd till DN. 

- En rättegångsförhandling ska vara offentlig och man får inte efterforska vilka som kommer att närvara. Det framgår av rättegångsbalken som bygger på en grundlagsbestämmelse om offentligheten.

"Goda men inte tillräckliga skäl"
Thed Adelswärd menar dock att polisen kan ha haft goda skäl till sitt agerande:

- De kanske misstänker att en person som har koppling till händelsen kan dyka upp. Det kan vara personer som är kriminella och det kan också föreligga hotbilder mot vittnen, vilket är problem vi har på domstolarna, säger han och tillägger:

- Detta tycker jag dock inte är tillräckliga skäl för att efterforska vilka personer som besöker en offentlig domstolsförhandling, säger han till DN.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt