Skip to content

Obligatorisk häktning för vapeninnehav "kraftfull åtgärd för att öka säkerheten på gatorna"

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill öka möjligheten till häktning för grova vapenbrott. Foto: Johans Nilsson/TT och Björn Lindgren/TT

Regeringen vill skärpa straffen för grovt vapen-brott. I praktiken innebär förslaget att man inför obligatorisk häktning för den som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat - någonting som enligt regeringen ska öka säkerheten på gatorna. 

 

I det lagförslag som regeringen har lämnat till lagrådet föreslår man att minimistraffen höjs för bland annat grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor - från fängelse i ett år till fängelse i två år. 

Minimistraffen för de "synnerligen grova" brotten höjs från fängelse i tre år till fängelse i fyra år.

Om minimistraffen skärps från ett till två år kommer personer som grips med skarpladdade vapen eller handgranater som grundregel alltid att bli häktade enligt principen om så kallad obligastoriskt häktning.

Detta innebär också att polis och åklagare kan få tillgång till andra tvångsmedel så som till exempel hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation.

- Den som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ska i princip alltid häktas och dömas till minst två års fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

- Att göra det enklare att få personer som bär på dessa vapen häktade är en kraftfull åtgärd som ökar säkerheten på våra gator.

Straffskärpningarna föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Bra förslag. Verkligen. Blir dock intressant att se hur det kommer att tas emot av domstolarna. Jag kan se framför mig argumentet att "herregud åklagaren, nu har ni ju vapnet i beslag, det är uppenbart att skäl till häktning saknas". Och jag skulle inte bli superförvånad om domstolarna många gånger då kommer att släppa om man inte också har något annat häktningsskäl.

Vad var det där idioten Fylking ropade vid svenska akademien? ÄNTLIGEN!

Äntligen!!
Mera poliser som punktar o stör dessa kriminella som springer omkring med pistoler. Stör dem,visitera dem och in med dem i häktet . Kännbara straff är bara det som hjälper. Mer tulltjänstemän som kollar bilar som kommer in i landet. Eller med båtar .
Vi är många som undrar -Hurkommer så mycket vapen in i landet???

Vi kan ju inte häkta barn hur som helst.

Men för att visa på resultat så klämmer vi till de hantverkare
som redan i dag straffas för att de har en kniv i bilen