Skip to content

Nödvärnsexcess när provocerad tonåring med ADHD slog tillbaka - frias från misshandel

Foto: Jessica Gow/TT

16-åringen knuffade och slog en annan pojke i skolan efter att denne dragit undan stolen för honom. Hovrätten instämmer nu i tingsrättens bedömning och frikänner 16-åringen på grund av nödvärn och "svårigheter med impulsivitet".

 

Den idag 16-årige pojken åtalades vid Sundsvalls tingsrätt för misshandel efter att han enligt åtalet knuffat en annan pojke och sedan gett honom flera knytnävsslag i huvudet samt lyft upp och kastat ned honom flera gånger i golvet. Händelsen inträffade i ett grupprum på en skola i Timrå förra våren.

Drog undan stolen
16-åringen har diagnosen ADHD och både tingsrätten och hovrätten konstaterar att handgripligheterna inleddes med att den andra pojken drog undan stolen för 16-åringen så att denna trillade i golvet. När det gällde vad som sedan hade utspelat sig gick uppgifterna dock isär.

Tingsrätten konstaterade det saknades dokumentation av pojkens skador och att det hade gått lång tid innan pojkarna faktiskt hade förhörts om händelsen. Det var enligt tingsrättene inte klarlagt att 16-åringen hade lyft upp och kastat ned den andre pojken i golvet eller att han tilldelat honom mer än ett knytnävsslag.

Inte försvarligt med knytnävsslag
Även hovrätten för Nedre Norrland ansluter sig till den bedömningen av händelsen. Hovrätten konstaterar också att 16-åringen har befunnit sig i en nödvärnssituation men att knytnävsslaget mot ansiktet inte faller inom vad som anses försvarligt.

Domstolen konstaterar dock att det har varit fråga om ett snabbt händelseförlopp och att den andre pojken fortsatt sitt angrepp genom att ge 16-åringen en örfil.

"Svårligen kunnat besinna sig" 
Hovrätten beaktar även 16-åringens funktionsnedsättning i form av en ADHD-diagnos och konstaterar att pojken befann sig i en situation där han "svårligen kunnat besinna sig" och att han därför ska frikännas från åtalet för misshandel med hänsyn till så kallad nödvärnsexcess.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt