Skip to content

"Livslångt lidande" ger inget skadestånd - kravet preskriberat enligt JK

Samir Sabri och Justitiekansler Anna Skarhed. Foto: Maja Suslin/TT och Nina Broberg/JK

Samir Sabri frikändes från mordet på sin styvmamma och krävde tre miljoner kronor i skadestånd för ”ett livslångt lidande till följd av de felaktiga anklagelserna”. Nu nekas han ersättning av staten - efter att preskriptionstiden löpt ut. 

 

I december förra året frikändes Samir Sabri helt från det mord på sin styvmamma. Ett mord som han dömdes för 1986 när han var 15 år gammal.

Han satt frihetsberövad mellan juni 1986 och september 1988 och tog tillbaka sitt erkännande redan efter ett och ett halvt år.

Frikändes 2016
Först 30 år senare frikändes han från mordet genom ett beslut i Högsta domstolen i december 2016. Detta efter att tidningen Aftonbladet presenterat nya uppgifter om den kritiserade förundersökningen.

Samir Sabri har därefter krävt tre miljoner kronor i skadestånd av staten. Ett skadeståndsyrkande som nu avslagits av Justitiekansler (JK) Anna Skarhed med hänvisning till att ärendet preskriberats. 

JK skriver i sitt beslut:
”Med hänsyn till att en fordran avseende ersättning frihetsinskränkningslagen (eller frihetsberövandelagen) preskriberas löpande i samma takt som skadan uppkommit och att ersättningsanspråket framställdes här först den 31 mars 2017, har preskription inträtt beträffande Samir Sabris anspråk."

Inte brutit preskriptionen
Samir Sabri har enligt JK inte heller vidtagit någon "preskriptionsavbrytande åtgärd" som krävs för att inte förlora möjligheten till skadestånd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Samir Sabri via sin advokat nu att vända sig till regeringen för att kräva en så kallad ex gratia-ersättning som uppgår till samma belopp som det skadeståndskrav som nu avslagits av JK. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt