Skip to content

"Le och var trevlig - och ta i så mycket att du rodnar" - Viveca Stens tips för en framgångsrik förhandling

Juristen och författaren Viveca Sten intervjuas av Legally Lady's Anna Wetterqvist. Foto: Clément Morin

”Le och var trevlig - även om du får ett nej”. Det är den enklaste vägen till en lyckad förhandling enligt juristen och författaren Viveca Sten. Hon delade med sig av sina bästa tips när hon gästade Legally Lady’s Inspirationskväll.

 

Det var fullsatt när Viveca Sten lärde ut sina bästa tips på hur man blir en vass förhandlare både privat och på jobbet.

- Förhandlar gör vi hela tiden och det är en del av livet. Det är inte läskigt, se det som en sport. Mitt bästa råd är att ta i så mycket ni kan tills ni rodnar. Det finns alltid något att förhandla om oavsett om det är på Ica eller på jobbet.

Bli uppgraderad
Viveca framhåller att ”frågan är fri”. ”Kan du komma med något bättre?” Går det till exempel att bli uppgraderad på hotellet eller att få med vinterdäcken på köpet?

Det handlar om att kunna mötas någonstans i intervallet mellan det värde man själv vill ha och det värde som personen på andra sidan är beredd att ge.

"Förhandla i affärer"
Vivecas bok ”Förhandla i affärer” kom nyligen ut i en helt ny version där hon uppdaterat innehållet när det gäller både själva förhandlingssituationerna och de tekniska möjligheter som gör att vi kan förhandla till exempel över Skype.

Hennes bästa tips är att vara trevlig.

- Le, så ler människor tillbaka. Kommer man in sur till en förhandling blir andra också sura. Ofta behöver man inte ens be om saker om man bara är trevlig. Det fungerar alltid och man kommer så otroligt mycket längre.

Personkemin gnisslar
Det vanligaste misstaget är att personkemin kommer i vägen och då gäller det att kunna förstå att det kan handla om andra saker än en själv. Motparten kan ha andra problem som inte har med förhandlingen att göra.

Det går också att "köpa sig" tid genom att ta en time-out. Men då måste man ha olika saker att skylla på.

- Kommittéer och avdelningar är bra att skylla på. Eller att man måste titta på företagspolicyn. Man ska alltid unna sig en time-out om man behöver tänka, avslutar Viveca.

 

Läs mer om nätverket Legally Lady - och bli medlem.

Se mingelbilderna från kvällen nedan.

 

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt