Skip to content

Hovrätten friar taxichaufför från människosmuggling - insåg inte risken med körningen

Taxirsan gick från Danmark till Sverige via Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT

Taxichauffören dömdes av Malmö tingsrätt för människosmuggling eftersom han hade kört två personer från Danmark som saknade rätt att komma in i Sverige. Taxichauffören frias nu av hovrätten eftersom han inte ens har haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

 

Enligt åtalet hade den danske taxichauffören under våren 2016 transporterat två utomeuropeiska medborgare som han plockat upp vid Kastrups flygplats i Köpenhamn utan de dokument som krävs för inresa till Sverige.

Båda männen sökte asyl i Sverige, vilket de senare kom att få avslag på.

Har gjort 100 körningar
Chauffören hävdar att han trodde att männen hade haft rätt att resa in i landet och att han därför saknar uppsåt. Han har plockat upp passagerare vid Kastrups flygplats vid minst 100 tidigare tillfällen och kört dem till Sverige.

Den här gången blev han tilltalad på engelska av männen och reflekterade inte närmare över vilka handlingar de hade.

Malmö tingsrätt kom fram till att taxichauffören objektivt sett hade gjort sig skyldig till människosmuggling. När det gällde frågan om uppsåt ansåg tingsrätten att han hade varit i vart fall likgiltig till om de haft rätt att resa in i Sverige och att han därför hade haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt.

Borde kontrollerat ID
Enligt tingsrätten borde han ha undersökt personernas identitet innan de kördes till Sverige.

Tingsrätten ansåg att det inte framstod som trovärdigt att chauffören inte skulle känna till vilka handlingar som krävs för att man ska kunna resa in i Sverige. Han dömdes därför för människosmuggling till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Taxichauffören överklagade till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu kommer till en annan slutsats när det gäller frågan om uppsåt.

Insåg inte risken
Taxichauffören har uppgett att han inte har fått information från taxibolaget om vilka försiktighetsåtgärder som bör vidtas som taxichaufför när det gäller inresevillkoren till Sverige.

Hovrätten menar i och för sig att han borde ha insett risken för att passagerarna inte hade rätt att resa till Sverige - inte minst utifrån den bransch han arbetar i.

Chauffören har dock enligt hovrätten sannolikt inte uppfattat att risken var hög för att personerna inte hade rätt att resa in i Sverige. Han kan därför inte sägas ha varit likgiltig och han frias därför.

 

 

 

  • Alt-texten
    Moa Stenberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt