Skip to content

Han ska ta tag i kommunernas nya situation - "måste ha kapacitet i proportion till sina uppgifter"

Niklas Karlsson (S) är ny kommunutredare för regeringen. Foto: Björn Lindgren/TT

Det före detta kommunalrådet Niklas Karlsson (S) blir ny ordförande i Kommunutredningen - efter Heléne Fritzon (S) som nyligen utsågs till migra-tionsminister. Kommunutredningen ska bland annat ta reda på hur kommunerna ska klara av att leverera skola, vård och omsorg till medborgarna.

 

- Samhällsutvecklingen leder till att skillnaderna mellan landets kommuner blir allt större, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

- För att säkerställa en god och likvärdig välfärd i hela landet är det nödvändigt att kommunerna har kapacitet som står i proportion till deras uppgifter.

Kommunutredningen tillsattes i februari för att ge förslag på en rad åtgärder för att kommunerna ska kunna möta de demografiska och ekoniomiska förändringarna i Sverige som påverkar bland annat skola, vård och omsorg.

Avtalssamverkan i höst
Utredningen ska bland annat ta fram förslag på kommunal samverkan, kommunsammanläggningar, förändrade uppgifter och en "asymmetrisk" ansvarsfördelning, men även andra tänkbara åtgärder.

Förslagen ska redovisas i oktober 2019 men redan den 1 oktober i år förväntas man lägga fram förslag kring avtalssamverkan.

Bantat antal kommuner
Flera av oppositionspartierna har istället velat lösa kommunproblemen genom att till exempel utlokalisera statliga myndigheter, göra satsningar på infrastrukturen och bygga ut bredbandskapaciteten.

Våra nordiska grannländer har de senaste åren bantat antalet kommuner för att möta den kraftiga urbaniseringen som innebär att många kommuner tappar sina invånare. I Sverige har å andra sidan den stora invandringen visat sig kraftigt belasta verksamheten i vissa kommuner.

Den nya utredaren Niklas Karlsson har tidigare varit kommunalråd i Landskrona.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt