Skip to content

Fler granskningar av Polisens upphandlingsrutiner - på rikspolischefens initiativ

Foto: Maja Suslin / TT

Rikspolischefen vill göra en så kallad "tillsyn" av Polisens upphandlingar. Detta efter att Dagens Nyheter publicerat uppgifter om att man brutit mot reglerna i en upphandling av passhandlingar. Det betyder tre olika granskningar av myndighetens upphandlingar - samtidigt.

 

I samband med att Dagens Nyheter (DN) publicerat uppgifter om att polismyndigheten genomfört en upphandling av passhandlingar utan att följa gällande regelverk, har Rikspolischefen fattat beslut om att göra en tillsyn av Polisens upphandlingar och inköp.

Nyinrättad enhet
Tillsynen kommer att genomföras av polisens nyinrättade tillsynsenhet som har till uppgift att granska regelefterlevnaden i samband med inköp och upphandlingar.

Som ett resultat av Dagens Nyheters publicering lämnade Polismyndigheten även över ärendet om upphandlingen till avdelningen för särskilda utredningar. Det hör till Polismyndighetens rutiner att man anmäler alla misstankar om regelbrott i upphandlingsprocesser till avdelningen för särskilda utredningar.

Tre granskningar
Förutom den särskilda utredningen och den interna tillsynen av myndigheters inköp och upphandlingar, driver även Polisens internrevision sedan en tid tillbaka en tidigare planerad granskning av intern styrning och kontroll i polisens inköps- och upphandlingsprocesser. Det betyder att det pågår tre granskningar samtidigt.

Revisionen granskar både effektiviteten i inköpsprocessen och att lagen om offentlig upphandling tillämpas på ett tillfredställande sätt.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt