Skip to content

Efter kritiken: "Människors behov av vård måste gå före upphandlingsreglerna"

Irene Svenonius, (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting berättade sent i våras att antalet direktupphandlingar skulle minska. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Stockholms läns landstings lovade bättring efter att i flera fall ha dömts för olagliga upphandlingar. Trots detta fortsätter myndigheten med direkt-upphandlingar, rapporterar Upphandling24.

 

Stockholms läns landsting, SLL, har enligt Upphandling24 haft sådana brister i flera upphandlingsärenden att myndigheten fått allvarlig kritik från Konkurrensverket och de egna revisorerna.

Ärendena har även resulterat i upphandlingsböter i miljonklassen.

Minska direktupphandlingar
I slutet av maj i år meddelade Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, att antalet direktupphandlingar skulle minska. En av åtgärderna var att endast en person i varje nämnd och bolag skulle få befogenhet besluta om direktupphandling.

Trots ambitionen förlängs nu ett avtal om vård för hemlösa - i strid med reglerna.

Landstinget tog nyligen beslut om att inleda en upphandling för hemlösa som ska gälla från och med hösten 2018. I väntan på att denna upphandling blir klar förlängs nuvarande avtal.

Gör undantag
Jessica Ericsson (L), är ordförande i landstingets beredning för hälsa, psykiatri och jämlik vård. Hon säger att beslutet, i brist på bättre alternativ, är det enda rimliga.

 Vi har jobbat hårt med att rensa upp i landstingets avtalsdjungel eftersom landstinget självklart måste följa lagen och avveckla alla direktavtal och förlängningar utan upphandling, säger hon till Upphandling24.

- Men eftersom människor måste kunna räkna med vård också under upphandlingsperioden kommer vi här att göra ett undantag. Människors behov måste gå först.

Tillåtet i undantagsfall
När det gäller stora upphandlingsbelopp, så som i detta fall, är direktupphandling bara är tillåten i undantagsfall. Det är upp till landstinget att bevisa att förutsättningen för att tillämpa undantaget är uppfyllt.

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt