Skip to content

Efter kritiken: "Människors behov av vård måste gå före upphandlingsreglerna"

Irene Svenonius, (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting berättade sent i våras att antalet direktupphandlingar skulle minska. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Stockholms läns landstings lovade bättring efter att i flera fall ha dömts för olagliga upphandlingar. Trots detta fortsätter myndigheten med direkt-upphandlingar, rapporterar Upphandling24.

 

Stockholms läns landsting, SLL, har enligt Upphandling24 haft sådana brister i flera upphandlingsärenden att myndigheten fått allvarlig kritik från Konkurrensverket och de egna revisorerna.

Ärendena har även resulterat i upphandlingsböter i miljonklassen.

Minska direktupphandlingar
I slutet av maj i år meddelade Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, att antalet direktupphandlingar skulle minska. En av åtgärderna var att endast en person i varje nämnd och bolag skulle få befogenhet besluta om direktupphandling.

Trots ambitionen förlängs nu ett avtal om vård för hemlösa - i strid med reglerna.

Landstinget tog nyligen beslut om att inleda en upphandling för hemlösa som ska gälla från och med hösten 2018. I väntan på att denna upphandling blir klar förlängs nuvarande avtal.

Gör undantag
Jessica Ericsson (L), är ordförande i landstingets beredning för hälsa, psykiatri och jämlik vård. Hon säger att beslutet, i brist på bättre alternativ, är det enda rimliga.

 Vi har jobbat hårt med att rensa upp i landstingets avtalsdjungel eftersom landstinget självklart måste följa lagen och avveckla alla direktavtal och förlängningar utan upphandling, säger hon till Upphandling24.

- Men eftersom människor måste kunna räkna med vård också under upphandlingsperioden kommer vi här att göra ett undantag. Människors behov måste gå först.

Tillåtet i undantagsfall
När det gäller stora upphandlingsbelopp, så som i detta fall, är direktupphandling bara är tillåten i undantagsfall. Det är upp till landstinget att bevisa att förutsättningen för att tillämpa undantaget är uppfyllt.

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

1 kommentar

Folkhälsovetenskap: okvalificerade politiker obefintliga tidsenliga styrsystem. Stora delar av hälso-och sjukvårdens organisation behöver reformeras är med stor sorg summerar resultat efter decinnier kunskap och idag ledande expertis inom antal områden bl.a. patientsäkerhet. Sverige är ett mycket obehagligt land där trovärdigheten skattesystemets finansiering offentlig vård och omsorg är påväg att spela ut sin roll där 100.000 tals tecknat privata vårdförsäkringar, har full förståelse för den utvecklingen har som ledande patientsäkerhetsexpert inte ens möjligheter tillgång rätt vårdnivå och vårdgivare bl.a. av ekonomiska skäl där få blir profet i janteland och den vårdorganisation som kan ta livet av vem som helst som sticker ut hakan och anför annan uppfattning i en strikt militärisk vårdorganisation som är djupt odemokratisk och toppstyrd. Riksrevisionen konstaterade början av året att SKL-Sveriges Kommuner och landsting fått för stor roll och anklagar regeringen för att styra sjukvården med fel metoder. Kan bara instämma i den kritiken där också andra särintressen styr och där samtliga dra åt olika håll kan du bara sluta i vårdkris och stora kostnader för samhället och stort mänskligt lidande i brist på sjukvård. Att leda svensk sjukvård idag är komplext kräver akademisk utbildning, erfarenhet, lyhördhet för vårdens behov men också eget huvud dra korrekta slutsatser. För 10-15 år gick utmärkt komma från golvet, facket eller partiorganisation men idag funkar inte arbetsmarknaden ställer höga krav på arbetssökanden är då förbannat märkligt politiker och annat löst folk får höga positioner utan motsvarande kvalifikationer bara glida in på bananskal otroligt oroande OTIDSENLIG utveckling. Ja dagens situation är bedrövlig och väldigt allvarlig där vårdens organisation måste förändras till något mer modernt och nya , moderna ledsystem baserat på folkhälsovetenskap och inte politiska och ekonomisk särintressen för det skadar både samhällsekonomi och tar livet av medborgare där sjukvården vållar 1000 tals dösfall varje år helt i onödan ca 60-70% alla vårdskador kan förhindras idag med BEFITLIG KUNSKAP. Sverige har utvecklats till ett MYCKET OBEHAGLIGT TOPPSTYRT LAND där sjukvårdens organisation DJUPT ODEMOKRATISK! Utkommer min bok strax innan valet 2018 har gjort unik demokratiresa och säkerställer kommande generationer vårdpersonal ska få veta sanningen om dagens generation. Stora delar dagens nu levande generation kommer vara bortglömd men säkrat min position historisk PRESTATION mot alla livsodds!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.