Skip to content

Blod i kalsonger bevisar inte våldtäkt - hovrätten friar efter sex på krogtoalett

Att mannen hade kvinnans blod i sina kalsonger bevisar inte att det som hände inne på krog-toaletten var en våldtäkt - i synnerhet inte eftersom kvinnan har en sjukdom som gör att hon lätt börjar blöda. De konstaterar hovrätten och friar därmed den man som tingsrätten dömdes till två och ett halvt års fängelse.

 

Den 29-årige mannen åtalades vid Örebro tingsrätt för att ha våldtagit en funktionshindrad kvinna inne på en toalett på en restaurang i Örebro i april i år.

Detta var första gången som mannen och kvinnan träffades och båda är överens om att de började hångla i anslutning till dansgolvet.

Vaga minnesbilder
Enligt kvinnan följde mannen efter henne in på toaletten och låste dörren. Kvinnans version om vad som hände på toaletten redovisas i tingsrättens dom:

"Hon kan ha kommit att ånyo kramas och kyssas med honom men har vaga minnesbilder av vad som i sådant fall förekommit." 

Enligt kvinnan skulle han därefter ha tvingat henne till oralsex och dessutom penetrerat henne med fingrarna och smekt henne i underlivet.

"Därefter svartnade allting. Hon kände en bultande smärta i sitt underliv. Smärtan var annorlunda än den hon känt då X (den tilltalade) förde sina fingrar i slidan."

Blödde från underlivet
Kvinnan kan inte själv berätta om något samlag men enligt åtalet har mannen genomfört ett vaginalt samlag med henne, vilket har fått henne att blöda. Enligt utredningen har kvinnan en sjukdom som gör att hon lätt börjar att blöda.

Mannen hävdar att kvinnan frivilligt deltog i de sexuella aktiviteter som hon har berättat om men att något samlag aldrig ägde rum eftersom han inte fick erektion. Även mannens version redovisas i tingsrättens dom:

"De kom att dansa med varandra och därefter började de att vänslas genom kramar och kyssar... Allt var helt frivilligt från hennes sida och hon var initiativtagare till närmanden."

"Hon låste dörren"
Enligt mannen var det kvinnan som tog honom i handen och ledde honom mot toaletten:

"Målsäganden förde honom in på toaletten och det var hon som låste dörren. Målsäganden fortsatte med kyss och smek."

När han upptäckte att det kom blod från kvinnans underliv slutade han med smekningarna.

Hade blod i kalsongerna
Tingsrätten ansåg att kvinnans version fick stöd av teknisk bevisning som visade att mannen de facto hade haft kvinnans blod i sina kalsonger på ett sådant vis att det borde komma från hans könsorgan - någonting som mannen själv förklarade med att blodet hade hamnat i kalsongerna eftersom han hade hennes blod på sina händer.

Mannen dömdes av tingsrätten för våldtäkt till två och ett halvt års fängelse och 180 000 kronor i skadestånd.

Samlag inte bevisat
Han överklagade till Göta hovrätt som till att börja med slår fast att det inte är bevisat att det verkligen har förekommit något vaginalt samlag. Hovrätten pekar på att kvinnan inte ens har påstått detta.

Hovrätten skriver:

"MÄ (kvinnan) har beträffande åtskilliga detaljer i händelseförloppet, även viktiga sådana, visat en betydande osäkerhet och när det gäller vad som hänt mot slutet har hon inga minnesbilder alls. Hennes uppgifter har också varierat över tid, alltifrån uppgifter direkt efter att det hänt, fram till tingsrättens huvudförhandling."

Kan handla om frivilligt sex
Hovrätten konstaterar att mannen och kvinnan har inlett ett ömsesidigt "hånglande" på krogen. När det gäller toalettbesöket skriver hovrätten:

"Utredningen ger stöd för att de så småningom har begett sig mot toaletten hand i hand och har väntat i toalettkön innan de gått in på toaletten, där någon av dem stängt och låst dörren." 

Enligt hovrätten kan blodet från kvinnans underliv vara resultatet av ett frivilligt sexuellt umgänge och hovrätten väger då in kvinnans sjukdom som gör att hon blöder lätt.

Sex på toalett kan förekomma
Åklagarens påstående om hur blodet har hamnat i mannens kalsonger är enligt hovrätten i och för sig trolig. Hovrätten skriver dock:

"Men blodet skulle också kunna förklaras på annat sätt, t.ex. genom det förhållandet att X fick blod på sina händer när han handlade på sätt som angetts ovan, och att han kan ha överfört det till penisen eller kalsongerna när han stoppat tillbaka penisen i kalsongerna och dragit upp dem."

"Även om det för många säkert framstår som uteslutet att utöva sexuella handlingar inne på en toalett med en person man nyligen träffat, håller hovrätten det inte för uteslutet att sådant kan förekomma."

Uppsåt inte bevisat
Hovrätten anser också att det skulle kunna vara som mannen hävdar - att han åtminstone uppfattade det som att kvinnan var med på inte bara att "hångla" utan även på de sexuella handlingarna, "vilka som hovrätten uppfattat det inte pågick under någon längre tid utan avbröts så snart X märkte att målsäganden börjat blöda."

Mannen frias därför av hovrätten.

 

 

 

  • Alt-texten
    Sarah Nordström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt