Skip to content

"Är det roligt stannar jag till pensionen" - nu börjar hon som justitieråd i Högsta domstolen

Malin Bonthron. Foto: Sofia Tanaka/TT och Veckans Juridik

"Om det är så rolig som jag tror så stannar jag till pensionen." Det berättade det nya justitierådet Malin Bonthron i Veckans Juridik i våras. Nu är hon på plats i Högsta domstolen för att börja sin tjänstgöring.

 

Malin Bonthron har nu tillträtt sin tjänst som justitieråd i Högsta domstolen. Hon har sedan 2012 arbetat som rättschef i Justitiedepartementet där hon tidigare varit även rättssakkunnig, kansliråd, ämnesråd och departementsråd. Hon har också i unga år arbetat som biträdande jurist på en advokatbyrå.

Stannar till pensionen
Malin Bonthron fyller 50 år i år och i Veckans Juridik berättade hon i våras att hon kunde tänka sig att stanna i HD till pensionen.

- Om det är så roligt som jag tror att det är så stannar jag, sa hon då.

Viktiga egenskaper
Hon pekade också på ett antal egenskaper som är viktiga för ett justitieråd, där hon räknade upp "skarp analysförmåga", "gott omdöme" samt "självständighet och integritet".

När det gäller HD:s huvuduppgift att vara normbildande påminde hon om att man "inte får glömma bort parterna i målet" och att även ickejurister "måste kunna förstå förstå avgörandena och kunna förstå vad som är själva prejudikatet".

Hon pekade också på HD:s uppgift att "hålla samman rättssytemet" men att det "inte främjar tydligheter" att "sträva efter samsyn och kompromisser". 

Extraknäck inget problem
HD har enligt Malin Bonthron "blivit bättre på att leta upp intressanta prejudikat" och hon tycker inte att justitierådens extraknäck är något problem.

- Det är viktigt att justitieråden finns med i det övriga sammhället och därför ska man kunna ha extraknäck, var hennes uppfattning.

Hon tror också att det är tidsfråga innan allt fler kvinnliga jurister söker sig till höga tjänster som till exempel justitieråd.

Se Veckans Juridik med Malin Bonthron och Petter Asp >>


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt